Csütörtöktől szünetel az Európai Egészségbiztosítási Kártyával kapcsolatos ügyintézés

Csütörtök (2024. október 17.) 17.00 órától hétfő (október 21.) 07.00 óráig karbantartás miatt szünetel az Európai Egészségbiztosítási Kártyával kapcsolatos ügyintézés.

Szíves megértésüket és türelmüket köszönjük!

Fejet hajtottak az aradi vértanúk emléke előtt

2024.10.07. 14:53 | Zala Vármegyei Kormányhivatal

Zalaegerszegen a hagyományokhoz híven, a Csány László téren emlékeztek meg az Aradon kivégzett 13 tábornokról és mártírtársaikról, 2024. október 6-án, vasárnap.

A városi önkormányzat nevében Bali Zoltán önkormányzati képviselő emlékező beszédében felidézte az akkori társadalmi struktúrák és kiváltságjogok felbontása mellett nemzeti alapon szerveződő, szuverén, nyugati minta alapján fejlődő Magyarországot, melynek megalapítása az 1848/49-es forradalom és szabadságharc által egy karnyújtásnyira került.

A vértanúkra emlékezve elmondta, hogy volt közöttük nemesi rangú, volt, aki mélyről járta meg a ranglétrát, egy valamiben azonban nem különböztek: a tisztesség és a becsület mintakatonái, a katonáik által  tisztelt és követett, sikeres hadvezérek voltak - hangsúlyozta az alpolgármester, felsorolva a neveket: Lázár Vilmos, Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő, Schweidel József, Poeltenberg Ernő, Török Ignác, Lahner György , Knezić Károly, Nagysándor József, Gróf Leiningen-Westerburg Károly, Aulich Lajos, Damjanich János, Gróf Vécsey Károly.

Az „Aradi Vértanúk” megemlékezésén Zalában fejet kell hajtani a zalai mártír, a Szemere-kormány közmunka és közlekedési minisztere, Zala Vármegye táblabírója, Csány László élete, munkássága és mártírhalála előtt is – emelte ki Bali Zoltán, majd hozzátette: a megemlékezés helyszínéül szolgáló szoboregyüttest 1931-ben adták át, melyet Zalaegerszeg városa a „Kovács Károly Városépítő Program” keretében a most kezdődő önkormányzati ciklusban meg fog újítani. 

A rendezvényen a Csány László Technikum tanulói adtak ünnepi műsort, melyet Király Krisztina tanárnő állított össze. 

A koszorúzással zárult megemlékezésen személyesen vett részt Dr. Sifter Rózsa, Zala vármegye főispánja is.

Forrás: Zala Vármegyei Kormányhivatal, Zalai Hírlap