Felavatták Czobor Mátyás mellszobrát Zalaegerszegen

2022.05.16. 14:08 | Zala Vármegyei Kormányhivatal

Egyedüli vágyam és törekvésem leend e várost, Zalavármegye székhelyét a nagy mozdulatlanság vizeiről az élet, a fejlődés duzzadó eleven vizeire kivezetni – idézték fel Czobor Mátyás 1918. június 1-jei polgármesteri beiktatási beszédét Zalaegerszegen 2022. május 13-án abból az alkalomból, hogy leleplezték az egykori városvezető carrarai márványból készült mellszobrát, Béres János szobrászművész alkotását. 

Kép

Czobor Mátyás munkásságát dr. Gyimesi Endre volt polgármester idézte fel, ő volt az, aki a rendszerváltás után megtette az első lépéseket, hogy a város egykori vezetője méltó helyre kerüljön a zalaegerszegiek emlékezetében. Czobor Mátyás 18 évig irányította a várost, e korszak máig meghatározó nyomot hagyott a város arculatán. Postaszékház, tüdőszanatórium, tűzoltólaktanya, rendőrségi székház, templom, iskola épült, a Kvártélyház emelettel bővült, a vasútállomás átépült, lakások emelkedtek, 31 új utca nyílt, 400 ház épült tíz év alatt, mindezek elismerésének tekinthető, hogy Zalaegerszeg 1929-ben megyei jogú város rangot nyert el. Ő indította el a virágos Zalaegerszeg mozgalmat, s nevéhez fűződik az 1935-ben megrendezett Göcseji Hét rendezvénysorozat is.

A köszöntők után az ünnepség a szobor leleplezésével folytatódott a Május 1. ligetben, amelyben Vigh László országgyűlési képviselő, dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott, Balaicz Zoltán polgármester, dr. Gyimesi Endre díszpolgár, Galbavy Zoltán önkormányzati képviselő és Pintér János, az egykori polgármester oldalági leszármazottja működött közre.

Ezt követően Balaicz Zoltán polgármester átadta a Czobor Mátyás emlékplaketteket. A volt városvezető életének kutatásáért és az időszak feltárásában végzett munkájáért díjazták: Gyimesi Endrét, Zalaegerszeg díszpolgárát, Béres Katalint, a Göcseji Múzeum főmuzeológusát, valamint Pintér Jánost, Czobor Mátyás oldalági leszármazottját. Zalaegerszeg köztereinek és parkjainak gondozásáért elismerésben részesült továbbá Horváth István, a Városgazdálkodási Kft. ügyvezetője.

A műsort Sasvári Sándor Jászai Mari-díjas színművész előadása színesítette.

 

Forrás: Zalai Hírlap, Zala Megyei Kormányhivatal