Árvízvédelmi telefonvonal: 06 80/204-240

A forradalom Zalaegerszegen is győzött

2023.10.24. 11:30 | Zala Vármegyei Kormányhivatal

Az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 67. évfordulója alkalmából október 23-án a vármegye számos településén tartottak megemlékezéseket. Zalaegerszeg önkormányzata az Ady utcai ’56-os emlékműnél emlékezett, melyen részt vett dr. Sifter Rózsa, Zala vármegye főispánja is.

- Mi, magyarok 1956. október 23-án szinte varázsütésre álltunk talpra - fogalmazott beszédében Balaicz Zoltán polgármester. - Nem fogadtuk el a szovjet alkuk világát, a jugoszláv mintájú szocializmust, hanem valódi szabadságot, függetlenséget és nemzeti önrendelkezést akartunk.

A polgármester felidézte a zalaegerszegi eseményeket, többek között azt, hogy 1956. október 26-án elsőként a közgazdasági technikum tanulói tüntettek Csány László szobránál, majd az egyre gyarapodó tömeg a megyei pártbizottság Ady utcai székházához vonult, és Dénes István párttitkár lemondását követelte. A válaszként kapott sortűzben Németh Imre és Telenkó János meghaltak, és 24-en megsebesültek. A pártbizottság tagjai ezután a Körmenden állomásozó szovjet alakulathoz menekültek. A forradalom Zalaegerszegen is győzött.

- Az 1956-os hősök nem azért áldozták életüket, nem azért dolgoztak szüleink és nagyszüleink, hogy megtorpanjunk és elbizonytalanodjunk - emelte ki a polgármester. - 1956 forradalma azért győzött, mert maga volt a csoda. Október 23. azt üzeni, hogy él a remény, az erő, amellyel a történelem menetét alakítani tudjuk. Sőt, mi magunk vagyunk a történelem. Egy nemzet vagyunk, az a Magyarország és az a Zalaegerszeg, amely csodákra képes, ha összefog - hangsúlyozta végül Balaicz Zoltán.

Forrás: Zala Vármegyei Kormányhivatal, Zalai Hírlap