Árvízvédelmi telefonvonal: 06 80/204-240

Házhoz viszik a kályhakész tűzifát

2024.02.15. 14:22 | Zala Vármegyei Kormányhivatal

Idén hatvan családnak biztosít egyenként 1,3 köbméter kályhakész tűzifát a vármegyei területi védelmi bizottság. Ezúttal Zala 30 településére jut el a meleget adó segítség.

Rászoruló nagycsaládoknak, illetve idős, beteg embereknek visznek ezúttal is tűzifát - mondta február 13-án egy keszthelyi ház udvarán dr. Sifter Rózsa, a Zala Vármegyei Területi Védelmi Bizottság elnöke. Ezekben a hetekben hatvan családhoz jut el a felaprított tűzre való. Az akciót a téli időszak végére időzítik, amikor már fogytán lehet az önkormányzatok által biztosított szociális tűzifa – tette hozzá dr. Sifter Rózsa. Emellett minden helyszínen tartós élelmiszert tartalmazó ajándékcsomagot is átadnak – mondta a főispán.

Dr. Sifter Rózsa emlékeztetett, 2012 óta minden esztendőben segítenek partnereikkel közösen: a Magyar Gáztároló Zrt. hárommillió forintot biztosít, az Omega GM Kft. pedig elszállítja a családokhoz a felaprított fát.

Manninger Jenő, Keszthely polgármestere fontos segítségnek nevezte a kormányhivatal jószolgálatát, hozzátéve: Keszthelyen évi négymillió forintot biztosítanak hasonló célra, amivel 40-50 családot tudnak támogatni a fűtési idényben. Természetesen más jellegű, a megélhetést vagy épp a rezsifizetést támogató segélytípusok is vannak a városban, amelyekből a leginkább rászorulóknak igyekeznek segítséget nyújtani, tette hozzá. Kijelentette, a szociális szféra szakemberei folyamatosan monitorozzák a várost, s ahol szükséges, biztosítják a forrást például a fűtéshez, a megélhetéshez vagy akár gyógyszerek vásárlására. Azt is leszögezte, ha a gazdasági környezet pozitív irányban változik, akár több forrást is tudnak ilyen célra adni.

Sárközy Lászlóné házigazdaként köszönte meg a vármegyei védelmi bizottságát segítségét. Elmondta, már kevés a tüzelője s még nincs vége a télnek, ezért nagyon jókor jött a szállítmány. – Már itt élek 34 éve – válaszolta kérdésünkre Irma néni. – Korábban iskolában takarítottam, utána magánkereskedő lettem, de korán leszázalékoltak a vérnyomásom miatt, emellett a derekam és a lábam sem bír semmilyen terhelést. Sajnos, 2000 óta nem tudok dolgozni. Jólesik, hogy rám is gondoltak, minden segítség jól jön.

A Zala Vármegyei Területi Védelmi Bizottság idei téli tűzifaakciója ezen a héten zárul.

Forrás: Zala Vármegyei Kormányhivatal, Zalai Hírlap