Árvízvédelmi telefonvonal: 06 80/204-240

Honvédek eskütétele Nagykanizsán

2024.04.26. 09:43 | Zala Vármegyei Kormányhivatal

Az idén februárban és márciusban bevonult 178 tartalékos ünnepélyes eskütételét tartották szerdán a nagykanizsai Erzsébet téren. Az újdonsült honvédek a Magyar Honvédség Egységes Alapkiképzési Programjában vettek részt.

Kép
Katonai eskütétel Nagykanizsa

A Magyar Honvédség rendezvényén részt vett dr. Sifter Rózsa, Zala vármegye főispánja, a Zala Vármegyei Területi Védelmi Bizottság elnöke, Bene Csaba, a Zala Vármegyei Közgyűlés alelnöke, Balogh László polgármester és Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő, de sok hozzátartozó és járókelő is figyelte az eseményeket. A Himnusz eléneklését követően az ünnepélyes eskü szövegét Szmrecsányi Árpád szakaszvezető olvasta fel, amelyet a felsorakozott katonák hangosan elismételtek.

Ezután Takács Attila altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének területvédelmi helyettese mondta el köszöntőbeszédét. Kiemelte: számtalan esetben hangsúlyozták már, hogy a hazát szolgálni többféleképpen lehet. A felsorakozott 178 katona összetétele pontosan ezt mutatja, hiszen mindannyian különféle formában vállalták Magyarország védelmét. A lényeg ugyanaz: a haza iránti elköteleződés egy életre. Ez a honvédség már nem az, amire az esküt tevő katonák szülei, vagy nagyszülei emlékeznek – folytatta. Nem csupán technikai eszközökben újultunk meg, hanem szemléletünkben is. A 2016-ban elindított honvédelmi és haderőfejlesztési program nem csak a 21. századi digitális harceszközök megjelenését eredményezte. Egy olyan szervezetikultúra-váltásnak is tanú lehetünk, amely során a tartalékosság szerepe felértékelődött – fejtette ki az altábornagy.

Takács Attila hozzátette: Nagykanizsán és környezetében egyre többet találkozhatunk katonákkal. Legyen szó a helyben lévő területvédelmi zászlóalj állományáról vagy a rendszeresen a helyőrségi gyakorlótéren kiképzést végrehajtó kaposvári lövészzászlóalj lövészeiről és harcjárműveiről. A lakosságtól azt kérik, hogy a katonákban a béke őrzőit lássák – tette hozzá.

Hasonlóan gondolatokat fogalmazott meg dr. Kutnyánszky Zsolt, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért, haderőfejlesztésért és védelmi iparért felelős államtitkára is. Nagykanizsa alig több mint egy év alatt másodszor ad helyt katonai eskütételnek – mondta. Dr. Kutnyánszky Zsolt szerint ez nem véletlen, hiszen a város az évszázadok alatt összeforrt a honvédelemmel, a hazaszeretettel és az áldozatvállalással. Bár a laktanyák bezártak, a honvédség szellemisége itt maradt, amelyet tovább éltetnek civil szerveztek és a Honvéd Kaszinó – fűzte hozzá.

A katonák 10 hetes alapkiképzésen vettek részt, amelyet közösen teljesítettek a Magyarország védelmére felesküdött hivatásos, szerződéses és tartalékos állomány tagjai. Győrben, Várpalotán, Hajdúhadházon, Szolnokon és Nagykanizsán képezték ki őket, s az esküt követően a szolgálati útjuk is többfelé ágazhat. Maradhatnak területvédelmi tartalékosok, vagy műveleti katonaszervezeteknél folytathatják a pályafutásukat.

Forrás: Zalai Hírlap/Zala Vármegyei Kormányhivatal