Árvízvédelmi telefonvonal: 06 80/204-240

Idén is kapnak tűzifát a rászorulók, a betegek és a nagycsaládosok Keszthelyen

2023.02.10. 12:40 | Zala Vármegyei Kormányhivatal

Idén 62 család kap kályhakész tűzifát a Zala Vármegyei Területi Védelmi Bizottságtól, hangozott el 2023. február 9-én, csütörtökön, a keszthelyi átadáson. Az elmúlt évtizedben ezen karitatív akció révén már több, mint 760 háztartásba jutott segítség a téli fűtéshez.

Dr. Sifter Rózsa, Zala vármegye főispánja, a területi védelmi bizottság elnöke elmondta: 2012 óta, önként vállalt feladatként biztosítanak tűzifát a rászorulóknak, amelyre egy gazdasági társaság adománya teremt lehetőséget, immáron egy évtizede folyamatosan. Idén egy-egy családnak 1,3 erdei köbméter kályhakész fát adnak át.

A háztartások kiválasztásában a vármegye országgyűlési képviselői, polgármesterek és a helyi közélet szereplői segítenek. Dr. Sifter Rózsa kiemelte, főként kisnyugdíjasoknak, betegséggel küzdőknek vagy kisgyermekes családoknak biztosítanak tűzre valót.

Az 1,3 köbméter fa értéke 48 ezer forint, s természetesen a kiszállításról is gondoskodik a megyei védelmi bizottság, és a leginkább rászorulók ajándékcsomagot is kapnak, tette hozzá dr. Sifter Rózsa.

Nagy Bálint, Keszthely és térsége országgyűlési képviselője leszögezte: mindez remek példája az összefogásnak, hiszen gazdasági szereplők felajánlásából, a védelmi bizottság koordinálásában, településvezetőket is bevonva jut el a tűzifa a leginkább segítségre szorulókhoz. Hangsúlyozta: e tekintetben is eredményes volt a mögöttünk hagyott évtized.

Túl azon, amit az állam nyújt a családoknak – például a szociális tűzifán és számos más segítségen – ez egy olyan lehetőség, ami értéket képvisel és társadalmi összefogást teremt, tette hozzá a honatya.

Bandi Imréné Marika a háza udvarán, a felaprított, zsákokban lévő fa mellett állva arról beszélt, már 24 esztendeje özvegy, a fia külföldön, az unokája a fővárosban dolgozik, bár „mindig jönnek, s amiben tudnak, segítenek”.

– Az, hogy egyedül vagyok, azt is jelenti, hogy egymagamnak kell kifizetni a villanyt, a gázt, a vizet – fogalmazott, majd elmesélte: néhány éve komoly műtétje volt, 2021-ben pedig Covid-fertőzésen esett át, ami ledöntötte a lábáról, de saját felelősségére nem ment kórházba. A tavalyi éve sem volt eseménymentes, mert stroke-ot kapott.

– Édesanyám mindig azt mondta: kérni nem szabad, de amit adnak, el kell fogadni. Most én is így teszek, és nagyon szépen köszönöm, hogy rám is gondoltak – zárta szavait a keszthelyi Bandi Imréné.

Forrás: Zala Vármegyei Kormányhivatal, Zalai Hírlap