Ismét megrendezték a GreenTech konferencia és szakkiállítást Zalaegerszegen

2022.05.30. 15:18 | Zala Vármegyei Kormányhivatal

Harmadik alkalommal rendezték meg a ZalaZone járműipari tesztpályán május 26-27-én a nemzetközi kitekintést is kínáló GreenTech országos konferenciát. A programon ezúttal is bőséges kínálat várta az érdeklődőket: több mint hetven kiállító mutatkozott be a standokon, s huszonöt előadó szólalt fel a konferencián egyebek mellett „okosváros”, „okosközlekedés”, vagy épp vízgazdálkodás témában, amelyet kerekasztal-beszélgetések is színesítettek. A fiatalok emellett pályaorientációs programokon, interaktív szakmai bemutatókon vehettek részt, de lehetőség volt tesztvezetésre és pályabejárásra is. 

A program egyik védnöke Palkovics László technológiai és ipari miniszter, aki a konferencia első napján „Energetikai kihívások és megoldások” címmel tartott előadást. Mint mondta, elsőre talán furcsa, hogy az ipar, a technológia s a környezetvédelem egy minisztériumba került, ám ennek praktikus okai vannak: nemcsak a célt tudják megfogalmazni, hanem képesek mellérakni a megoldást, a technológiát is. A Technológiai és Ipari Minisztérium feladata ugyanis az elkövetkezendő időszakban az lesz, hogy energetikai rendszerünket – az ipar és a gazdaság fejlődéséhez hozzájárulva, ugyanakkor – a környezetvédelmi szempontokat is figyelembe véve alakítsa át.

A konferencia nyitányaként Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos köszöntötte a résztvevőket, aki beszédében hangsúlyozta: nagy kihívások előtt áll a most megalakult új kormány, ám a gazdasági mutatók a koronavírus járvány és a háború ellenére jók. Ezt bizonyítja, hogy magas a foglalkoztatottság: 4,8 millió ember dolgozik, s az első negyedévben 8,2 százalékos volt a gazdasági növekedés. Én hiszem, hogy az elmúlt időszakhoz hasonlóan a jövőben is sikeresek leszünk Európában – tette hozzá a politikus. 

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere köszöntőjében leszögezte: az önkormányzat az elmúlt időszakban sok, és fontos lépéseket tett a klímavédelem érdekében, ezt a célt szolgálja a GreenTech konferencia és szakkiállítás is. A nehézségek kivédésére, folytatta, tíz évre szóló klímastratégiát dolgozott ki a város, a környezetvédelmet érintő kötelezettségeket pedig 18 pontos nyilatkozatban foglalták össze. Ebben vállalják, hogy az 1990-es évekhez képest 2030-ig legalább 40, 2050-re pedig 80 százalékkal csökkentik az üvegházhatást okozó szén-dioxid-kibocsátást Zalaegerszegen. Jelentős össze­get fordít az önkormányzat az egészséges ivóvízre, a biztonságos szennyvízkezelésre és az ivóvízbázisok gondozására, a hulladékgazdálkodásra, az intézmények energiatakarékosságának növelésére, a klímatudatos városi közlekedés megteremtésére, a zöldfelületek bővítésére; de folytatjuk a környezettudatos szemléletformálást és a környezetvédelmi közösségi akciókat is – sorolta a polgármester. 

A tavaly ősz óta drasztikusan növekvő energiaárak mellett fő feladat folytatni a zöld-átállást, érvényesíteni a klímasemlegesség szempontjait – ezt Steiner Attila államtitkár fogalmazta meg a konferencia és szakkiállítás második napján. Az államtitkár előadásban kiemelte: napjainkban a kormányzat előtt álló egyik legfontosabb kihívás az energiaellátás biztosítása, mégpedig megfizethető áron. Kitért a 2020 elején elfogadott klímavédelmi akciótervre, amelynek egyik célja, hogy a karbonmentesen előállított villamosenergia aránya 2030-ra 90 százalék legyen. Ennek része a paksi erőmű, amely közel 50 százalékkal részesedik az áramtermelésből.

A pénteki nyitóelőadást Bali Zoltán, a megyeszékhely alpolgármestere tartotta a városüzemeltetés kihívásai témakörében, elsőként említve a megyeszékhelyen már naponta dugókat okozó járműtömeget.

A rendezvényen a Zala Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztálya mindkét nap külön standdal, felkészült munkatársakkal várta az érdeklődőket, a szakterületet érintő kérdésekkel kapcsolatos tájékoztatásnyújtás érdekében. 

Forrás: Zalai Hírlap, Zala Megyei Kormányhivatal