Csütörtöktől szünetel az Európai Egészségbiztosítási Kártyával kapcsolatos ügyintézés

Csütörtök (2024. október 17.) 17.00 órától hétfő (október 21.) 07.00 óráig karbantartás miatt szünetel az Európai Egészségbiztosítási Kártyával kapcsolatos ügyintézés.

Szíves megértésüket és türelmüket köszönjük!

Jogállami Kerekasztal az Alkotmánybíróság elnökével Zalaegerszegen

2024.09.27. 09:37 | Zala Vármegyei Kormányhivatal

Jogállami Kerekasztal címmel tartottak rendezvényt a Magyar Kormánytisztviselői Kar (MKK) Zala Vármegyei Területi Elnöksége és a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület közös szervezésében Zalaegerszegen, szeptember 25-én. Az eseményen a Zala Vármegyei Kormányhivatal kormánytisztviselői vettek részt, akikhez dr. Juhász Imre, az Alkotmánybíróság elnöke és Hűvösvölgyi Ildikó színművésznő vitte közelebb a „száraz” jog világát.

A Magyar Kormánytisztviselői Kar a szakmai érdekképviselet ellátása mellett részt vesz a jogalkotásban, a tagokra vonatkozó etikai szabályok létrehozásában és azok betartásában, továbbá szakmai, kulturális és családi programokat is szervez tagjai számára, ismertette köszöntőjében dr. Sifter Rózsa, Zala vármegye főispánja a Jogállami Kerekasztalon. Mint fogalmazott, az MKK tevékenységének legfontosabb hozadéka a kormánytisztviselői identitás formálása, a hivatás presztízsének emelése, mert hazájukat szerető, nemzetükre és hivatásukra büszke kormánytisztviselőkre van szükség. A már több mint 72 ezer taggal működő MKK, közös értékek mentén gondolkodva meghatározó, szemléletformáló tényezőjévé válhat a magyar társadalomnak -emelte ki a főispán.

A Magyar Polgári Együttműködés Egyesület alelnöke, Tordáné dr. Petneházy Judit előadásában a szervezet létrehozásának előzményeiről és céljairól beszélt. Felidézte, hogy 1995 szeptemberében az első Polgári Gondola dunai hajóút alkalmával a cselekedni vágyók Mádl Ferenc vezetésével a polgári értékek felkarolása, támogatása mellett döntöttek. Az országos egyesület Tellér Gyula javaslatára 1996 februárjában a Pilvax kávéházban alakult meg. 2013-ban indítottuk el az új Alaptörvény megismertetésének céljával a Jogállami Kerekasztal című országjáró rendezvénysorozatunkat, amellyel azóta a határon túlra is eljutottunk-hangsúlyozta az alelnök.

Dr. Juhász Imre, az Alkotmánybíróság elnöke, az ELTE jogi karának egyetemi docense a kezdetektől fogva részt vesz az országjáró programban. Előadásában az Európai Unió, az Európa Tanács, és több szervezet, így az Európai Bizottság, a Velencei Bizottság, a Strasbourgi Bíróság és a Luxemburgi Bíróság működéséről, a jogállamiság érdekében a tagállamok felé kifejtett jogi gyakorlatáról beszélt, rámutatva a Magyarországgal szembeni kötelezettségszegési eljárások hátterére. Előadásában tájékoztatást adott az Alkotmánybíróság tevékenységéről is.

A rendezvényen Hűvösvölgyi Ildikó színművésznő olvasta fel az Alaptörvény Preambulumát, és Reményik Sándor verseket adott elő.

Forrás: Zala Hírlap/Zala Vármegyei Kormányhivatal