Árvízvédelmi telefonvonal: 06 80/204-240

Jubilál a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház

2023.07.03. 14:13 | Zala Vármegyei Kormányhivatal

A kórház fennállásának 175. évfordulóját és a Semmelweis-napot is ünnepelte a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház 2023. június 30-án, pénteken a ZalaZONE Tesztpálya konferenciatermében.

A rendezvényen Dr. med. habil. Gasztonyi Beáta PhD főigazgató először videófelvételen idézte fel a kórház történetét, a 3 részállású orvossal induló 12 ágyas ispotály létrehozását, amely 1883-ra 43 ágyas kórházzá alakult, ma pedig már 1000 ágy áll rendelkezésre a gyógyításhoz. A gyógyító munka mellett a kórház kollektívájára jellemző tudományos aktivitást emelte ki, s arra is ráirányította a figyelmet, hogy az orvost is táplálja a betegek gyógyulása. Nemcsak a kitüntetetteknek, hanem a kórház valamennyi dolgozójának megköszönte a hivatástudatból fakadó áldozatos munkát.

Dr. Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár köszöntőjében a kettős ünnep jelentőségét hangsúlyozta. Semmelweis Ignác életművéből a lelkiismeretességet, a kötelességtudatot, önzetlenséget emelte ki, a névadó Szent Rafael alakját pedig mint a betegek patrónusát idézte. A gyógyítás nemcsak szakmai protokoll és gyógyszer, hanem embertől emberig érő szolgálat, mondta az államtitkár.

Bali Zoltán alpolgármester a zalaegerszegi közösség nevében méltatta a kórház munkatársainak teljesítményét, jelezve, a város ugyan nem fenntartója az intézménynek, de felelősséget érezve iránta, folyamatosan fejleszti a körülvevő közlekedési infrastruktúrát.

Az ünnepség elismerések átadásával folyatódott: a legmagasabb elismerést, a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórházért Emlékplakettet dr. Gárdos László, a csecsemő és gyermekosztály vezetője vette át dr. Gasztonyi Beátától és dr. Takács Pétertől. A díjazottakat Vigh László országgyűlési képviselő köszöntötte, aki arról szólt: nemzetstratégiai érdek, hogy egészségesek legyünk, s ha mégis megbetegszünk, mihamarabb visszatérhessünk a családhoz és a munkánkhoz.

Az eseményen személyesen vett részt dr. Sifter Rózsa, Zala vármegye főispánja is.

 

Forrás: Zala Vármegyei Kormányhivatal, Zalai Hírlap