Keszthelyi siker a 15. Göcsej Harci Túrán

2022.09.23. 09:17 | Zala Vármegyei Kormányhivatal

A Keszthelyi Vajda János Gimnázium I. csapata nyerte a 15. Göcsej Harci Túrát. A Zala megyei középfokú oktatási intézmények tanulói számára megrendezett ügyességi és szellemi vetélkedőn idén első alkalommal a hivatásos rendvédelmi dolgozók is képviseltették magukat. A tizenhat induló csapattal megvalósított esemény fővédnöke dr. Sifter Rózsa, Zala megye főispánja volt.

A szeptember 21-én megrendezett 2022-es Göcsej Harci Túra egyben az Országos Haditorna Verseny Zala megyei döntője is volt, mely a Zala Megyei Védelmi Bizottság, a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 20. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda, valamint a Magyar Honvédség 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred, 48. Nagy Sándor Területvédelmi Zászlóalja közös szervezésében valósult meg. A kezdeményezés célja, hogy megismertessék a diákokkal azokat a kihívásokat, melyekkel a katonáknak, rendvédelmi dolgozóknak munkájuk során nap, mint nap meg kell küzdeniük.

A korábbi évektől eltérően idén nem a természetben, hanem Zalaegerszeg belvárosában, négy helyszínen teljesítették a feladatokat a csapatok. A központi helyszín, a Vizslapark mellett a Zalaegerszegi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság, a Pannon Egyetem Zalaegerszeg Egyetemi Központ és a Zalaegerszegi Duális Ágazati Képzőközpont is helyet adott a küzdelmeknek.

A rendezvényt dr. Sifter Rózsa főispán, a Védelmi Bizottság elnöke nyitotta meg, aki köszöntőjében arról beszélt, a világban napjainkban zajló események újra ráirányították a figyelmet a honvédelem fontosságára: miközben keleti szomszédunkban háború dúl, déli határainkat migránsok ostromolják. Örömét fejezte ki, hogy sokan jelentkeznek határvadásznak, akiknek megköszönte bátor kiállását és a hazáért hozott áldozatát.

A verseny helyszínein négy-négy feladat várt a tizenhárom diák- és három felnőtt csapatra – idén első alkalommal a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Zala Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet is indult a versenyen. A hivatásos rendvédelmi dolgozók eredménye nem számított bele a verseny végeredményébe.

A feladatok a négyfős csapatok tagjainak nemcsak ügyességét, erejét és gyorsaságát, de szellemi képességeit is próbára tették: volt honvédelmi TOTO, memóriateszt, távolságbecslés és elsősegélynyújtás is, de különféle futószámokban, szituációs lövészetben, kézigránátdobásban, légpuska lövészetben, sebesültszállításban, valamint gépkarabély szét és összeszerelésben is megcsillanthatták képességeiket az induló diákok.

A legtöbb pontot végül a Zala Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet gárdája gyűjtötte. Nem sokkal mögöttük végzett a Keszthelyi Vajda János Gimnázium I. csapata, akik ezzel megnyerték a diákok versenyét, és két felnőtt kvartettet is maguk mögé utasítottak. Ezen felül kivívták a jogot az országos döntőn való indulásra. Második helyen végzett a Nagykanizsai Szakképzési Centrum Zsigmondy Vilmos Technikumának „Szökevények” nevű négyese, a harmadik pedig a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Ganz Ábrahám Technikumának „Ganz Rendészet” néven induló együttese lett.

Forrás: Zala Megyei Kormányhivatal, Fotó: Zala Megyei Kormányhivatal