Árvízvédelmi telefonvonal: 06 80/204-240

Kétszázmilliós fejlesztéssel gazdagodott a feldolgozó cég

2023.10.16. 13:20 | Zala Vármegyei Kormányhivatal

Kétszázmillió forintból műanyag csomagolási hulladékot feldolgozó eszközökkel bővítette gépparkját a zalaszentgróti Vasi Consulting Kft. A beruházáshoz a korábbi Innovációs és Technológiai Minisztérium 109 millió forinttal járult hozzá.

Kép

Wiedner Rudolf, a cég tulajdonos-ügyvezetője felelevenítette: évtizedek óta foglalkoznak nem veszélyes ipari hulladékok hasznosításával Zalaszentgróton, nagyjából évi 50 ezer tonna kapacitással. A Vasi Consulting Kft. a MOHU MOL Zrt. szerződött alvállalkozója, s több mint tíz éve a kormány hivatalos stratégiai partnere is.

A cég zalaszentgróti telephelyén az elmúlt három évben 500 millió forint értékben fejlesztettek. Most egy speciális Sesotec szkennerhez, Wagner darálógéphez és további berendezésekhez jutottak hozzá. Ezek segítségével a műanyaghulladékot darálékká aprítják, szortírozzák, majd ebből ismét flakonok, táskák, fóliák készülhetnek. A darálék minőségére jellemző, hogy tonnánként elenyésző mennyiségű, legfeljebb öt-tíz gramm idegen anyagot tartalmaz, magyarázta Wiedner Rudolf.

Dr. Raisz Anikó, az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára kijelentette, hatalmas szükség van ilyen beruházásokra. Hozzátette: a körforgásos gazdaságra való áttérés kizárólag a gyártók, a kereskedők és a lakosság együttműködésével érhető el. A hazai klímavédelmi akcióterv azt fogalmazza meg, hogy tisztább, fenntarthatóbb Magyarországon akarunk élni, és ehhez az is kell, hogy újra tudjuk hasznosítani a hulladékot, amelyre nyersanyagként kell tekintenünk, emelte ki dr. Raisz Anikó. Ezután beszélt a július óta működő hulladékkoncessziós rendszerről is, amely azért született meg, mert bár itthon a duplájára nőtt a hulladékfeldolgozás aránya, még mindig sok befektetésre és innovációra van szükség a további előrelépéshez, amivel Magyarország elérheti az Európai Unió által elvárt szintet. A rendszer működtetését az állam átadta a MOL-nak, ám folyamatosan figyelemmel kíséri a folyamatokat, fogalmazott az Államtitkár.

A rendezvényen személyesen vett részt dr. Sifter Rózsa, Zala vármegye főispánja is.

Forrás: Zalai Hírlap/Zala Vármegyei Kormányhivatal