Árvízvédelmi telefonvonal: 06 80/204-240

Kiemelkedően sikeres volt a zalai innovatív foglalkoztatási paktum

2023.11.08. 14:16 | Zala Vármegyei Kormányhivatal

A zalai foglalkoztatás javítását szolgáló, több éven átívelő program zárókonferenciáján tekintették át az elért eredményeket 2023. november 7-én, kedden, Zalaegerszegen.

Kép

A zalai innovatív foglalkoztatási paktum eredményeit összegezve Pácsonyi Imre, a vármegyei közgyűlés alelnöke elmondta: a 2017-ben indított, ez év végéig tartó, összesen 1,6 milliárd forint támogatást felhasználó – a két megyei jogú várost nem érintő – program a kitűzött célokat jelentősen meghaladva valósult meg, hiszen az eredetileg tervezett 630 fő helyett végül 1138 fő részére sikerült munkaerőpiaci szolgáltatásokat biztosítani. Kezdetben 232 fő foglalkoztatását és 40 fő önfoglalkoztatását tervezték, ezzel szemben 634 és 155 az elért létszám. Megalakult továbbá 112 olyan vállalkozás is, amelyek létrejöttüket a paktumban nyújtott támogatásnak köszönhetik. A bértámogatások révén pedig minden célcsoportból - például alacsony iskolai végzettségűek, pályakezdők, 50 évnél idősebbek, tartós munkanélküliek, közfoglalkoztatottak - sikerült tartósan munkához juttatni személyeket – hangsúlyozta az alelnök, majd szólt arról is, hogy zajlik már a folytatás, a zalai innovatív foglalkoztatási együttműködés, mely 2028.  március végéig tart, és amely projektbe - 3,9 milliárd forintos támogatással - 2261 munkanélkülit, 300 inaktív személyt vonnak be, munkaerőpiaci alkalmazkodás segítő támogatásban pedig 143-an részesülnek majd.

Zalában több foglalkoztatási program működött az elmúlt években, ezekről Deák Ferenc, a kormányhivatal közfoglalkoztatási osztályvezetője szólt. A hét paktumban összesen négymilliárd forint támogatást felhasználva 2516 személyt vontak be a programba, közülük 1344-en kaptak bértámogatást, 423-an képzésben részesültek, 170-en kaptak önfoglalkoztató támogatást.

A 2028. márciusig tartó időszakban a demográfiai és gazdasági kihívásokra kell választ találni. Zala aprófalvas szerkezetű, ráadásul a 256 településből 182-nek rossz a közlekedése, emellett az elöregedés is jellemző a falvakra, tette hozzá az osztályvezető.

A keddi zárókonferencia résztvevőit dr. Varga Andrea, a kormányhivatal főigazgatója köszöntötte, aki beszédében kiemelte: Ez a program megélhetést, munkát, jövőt adott sok zalai családnak. Egy vállalkozásnak bértámogatást adni nem csak a vállalkozónak segít a cége működtetésében, de megélhetést nyújt az alkalmazottjának és szeretteinek. Képzésben részesíteni valakit, új távlatokat nyit meg az életében. Ha az ember újra hasznosnak érezheti magát a munka révén, az a mentális egészségére is hatással van – hangsúlyozta a főigazgató, majd a haza bölcsét, Deák Ferenc idézte: „csak a munka fejti ki, csak az tartja fel a testnek és léleknek erejét; csak munka tesz hasznossá magunk és polgártársainkra nézve”. Az elért eredmények ismeretében végzetül köszönetét fejezte ki a projekt munkatársainak, majd hozzátette: a kialakított foglalkoztatási partnerségek tevékenységei hozzájáruljanak a vármegye gazdasági növekedéshez, a munkahelyteremtéshez, az előző és a jelenlegi uniós ciklusban megvalósított fejlesztésekhez, a zalai népesség helyben tartásához, a pénzügyi egyensúly fenntartásához.

A smart money koncepcióról Horváth András, a Tőkeportál Zrt. startup tanácsadója szólt. A koncepció azt az intelligens tőkét jelenti, amely nemcsak pénzt kínál, hanem tudást ad és értéket teremt az elkötelezett kezdő vállalkozóknak.

Forrás: Zalai Hírlap/Zala Vármegyei Kormányhivatal