Kihirdették az év Zala megyei adományozóit

2022.09.08. 14:58 | Zala Vármegyei Kormányhivatal

Idén az autista gyermekeket támogató Magnetic Kft. és a környezettudatosságot elősegítő Zala Müllex Kft. kapta Az év Zala megyei adományozója díjat.

A Zala Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ (a Zalai Civil Életért Közhasznú Egyesület) 2019-ben alapította Az év Zala megyei adományozója díjat, amellyel azokat a gazdasági szereplőket ismerik el, akik kiemelkedő mértékben támogatják a megyei civil szervezeteket. Az idei elismeréseket szeptember 7-én szakmai napon nyújtották át a zalaegerszegi Korona Szalonban.

A rendezvény, illetve a civil szervezetek hálózatának elismertségét érzékeltette, hogy képviselte a megye vezetését Vigh László országgyűlési képviselő, dr. Sifter Rózsa főispán, Pácsonyi Imre, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke, Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere, akik köszöntőjükben mindannyian kiemelték, a valódi civil szervezetek a letéteményesei a helyi közösségek működésének, akik – kormányzati támogatás segítségével – szerepet vállalnak a rászorulók gondjainak enyhítésében.

A díjátadás előtt Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára tartott rövid előadást a Nemzeti Együttműködési Alap pályázatainak kiírásáról, az eddigi támogatásokról. Mint elmondta, a következő pályázati kiírásra október 3-án lehet számítani, amelyben több mint 11 milliárd forint áll rendelkezésre, az odaítélés két fő szempontja pedig a közösségteremtés és a segítő tevékenység. Zalában tavaly 325 pályázat nyert (országosan 9600) 244 millió forintot, mely összeg kiegészült a falusi és a városi civil alaptól nyerhető forrással (229 és 130 millió forint).

Az év Zala megyei adományozója díjra idén összesen 12 ajánlás érkezett, amelyre a kedvezményezett civil szervezetek (betegséggel, fogyatékossággal élőket támogató alapítványok, egyesületek mellett az állatvédők és a kulturális szervezetek) tehettek javaslatot. Az ajánlók és az ajánlott vállalkozások jelen lévő képviselői okleveleket vehettek át, közülük 2 vállalkozás nyerte el a fődíjat.

Az év Zala megyei adományozója lett a zalaegerszegi Magnetic Kft., amelyet az autista gyerekeket gondozó boncodföldei alapítvány ajánlott, a díjat Péntek Károly ügyvezető vette át. A másik díj a Zala Müllex Kft.-t illette meg, amelyet a Göcsej Kutyaklub ajánlott, a két szervezet ugyanis a környezettudatosság talaján működik együtt. A díjat Bauer Arnold ügyvezető vette át.

A ceremónia után a Miniszterelnökség illetékes főosztályának munkatársai előadásokat tartottak a jövő évi pályázatokról.

Forrás: Zala Megyei Kormányhivatal, Zalai Hírlap