Árvízvédelmi telefonvonal: 06 80/204-240

A kommunista diktatúra áldozataira emlékeztek

2024.02.26. 13:09 | Zala Vármegyei Kormányhivatal

Hadifogolyként, internáltként 700 ezer honfitársunk került a Szovjetunióba, akik közül csak négyszázezren tértek haza.

Ezt az adatot dr. Káli Csaba, a levéltár igazgatója ismertette a zalaegerszegi Korona Szalonban február 23-án, a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából tartott előadásában. A jelképes dátumról 2000-ben határozott az Országgyűlés, mert 1947-ben e napon tartóztatták le  szovjet katonák Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát.

A megemlékezés Balaicz Zoltán beszédével kezdődött, aki kiemelte: a kommunizmus 100 millió halálos áldozatán túl áldozat az az elképzelhetetlenül sok ember is, aki életben maradt, de megfosztották jogaitól, megfélemlítették, bebörtönözték, elválasztották szeretteitől, kényszermunkatáborba hurcolták, megkínozták, vallatták, üldözték. Számtalan család ment tönkre testileg-lelkileg az elhurcolt családtagok hiánya okán, akik valahol az ismeretlenben, egy börtön jéghideg kínzókamrájában, a Gulag valamelyik pokolbéli táborában, egy kitelepítetteknek szánt vagonban, vagy megfagyva az örök hó és jég kíméletlen birodalmában lelték halálukat.

A rendszerváltoztatás éveiben a szüleink generációjában élt a remény, hogy minden jóra fordul, de csalódniuk kellett, mert a kommunizmustól nem sikerült megszabadulni. Sokszor ugyanazok az emberek voltak jelen a politikai életben, akik korábban is ott voltak, csak másként hívták magukat, de a gondolkodásukban ugyanúgy kommunisták maradtak. Kommunisták, kommunizmus nélkül.

A kommunista diktatúra hatásait máig érezzük, hiszen múltunknak ez a darabja még szinte jelen. A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapját ma már megtarthatjuk, és el lehet mesélni a sokáig elhallgatott történeteket. Érdemes elgondolkodni azon, hogy valójában kik is azok az áldozatok, akikre emlékezünk…. A kommunista diktatúra áldozatai mi vagyunk, az egész ország, a mai napig hatóan,- emelete ki a Polgármester.

Az a rengeteg fájdalom, szenvedés, trauma, elhallgatás ugyanúgy része a tudatunknak, mint az akkoriban hibát hibára halmozó gazdasági, szociális, politikai intézkedések sora. A sajnos gyakran tapasztalható mindennapos idegességnek, rossz társadalmi beidegződéseinknek gyökerei közül sok ide vezet vissza. Ezért ma, a kommunista diktatúra áldozatainak emléknapján kicsit önmagunkat is siratjuk, fogalmazott Balicz Zoltán.

Az előadáson személyesen vett részt Dr. Sifter Rózsa főispán.

Forrás: Zalai Hírlap/Zala Vármegyei Kormányhivatal