Árvízvédelmi telefonvonal: 06 80/204-240

A kommunizmus áldozataira emlékeztek Zalaegerszegen

2023.02.27. 14:42 | Zala Vármegyei Kormányhivatal

Megemlékezést tartottak Zalaegerszegen, február 24-én, a Gulagra elhurcoltak emlékére állított Kosztolányi úti emlékműnél. A rendezvényen részt vett dr. Sifter Rózsa, Zala vármegye főispánja is.

A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából Kiss Bódog Zoltán, a POFOSZ Zala Vármegyei Szervezetének elnöke mondott beszédet. A szónok saját családját is súlyosan érintette a kommunizmus időszaka, nagyapja, nagybátyja és az édesapja is áldozata volt az elnyomó diktatúrának. Kiss Bódog Zoltán reményét fejezte ki, hogy Magyarországon soha nem fordulhat elő többé hasonló kirekesztés, megtorlás, fizikai megsemmisítés, s arra emlékeztetett, hogy a szabadságért az 1956-ban kiállók tisztessége, hite tartja meg az utánuk következő nemzedékeket.


Elmondta, a Gulagon 8,5 évet töltő zalai Rózsás János emlékezetének fenntartása személyes ügye, ahogy mindazon, az adatok szerint 800 ezer magyaré is, akiket fogva tartottak. Idézett a 100-ak tanácsának 1999-es nyilatkozatából, amely arra figyelmeztetett, hogy a magyarok nem felejthetik el a kommunizmus bűneit.

A megemlékezésen ifj. Horváth Károly népzenész és Kálmán Karolina népdalokat adott elő, majd az emlékezés mécseseit helyezte el Balaicz Zoltán polgármester a zalaegerszegi önkormányzat tagjaival, dr. Sifter Rózsa főispán, Vigh László országgyűlési képviselő és a zalai politikai hagyományőrző szervezetek képviselői. 

Forrás: Zalai Hírlap/Zala Vármegyei Kormányhivatal