Kormánymegbízotti köszöntő a Zalai Hírlap "Vén Diák" című ballagási mellékletében

2022.05.02. 13:27 | Zala Vármegyei Kormányhivatal

Kedves Végzős Diákok! Kedves Érettségizők!

 „Egyszer mindent elér az ember,
Azt is, mi most még messze cél.
Csak küzdj és áldozz, ne csüggedj el,
S győzelmed lesz a hősi babér.”

Kép

Engedjétek meg, hogy Bertolt Brecht soraival kezdjem útravalónak szánt gondolataimat.

A tapasztalat- és tudásszerzés mellett napi bánatok, örömök fonalán futó események töltötték ki az elmúlt éveiteket, s miközben száz és száz ajtó nyílt meg előttetek, egy folyton változó, s mint tapasztalhattuk, komoly próbatételeket rejtő világban, az információk tömkelegében kellett megtalálnotok és kibontakoztatnotok képességeiteket.

Gondoljatok jó szívvel mindazokra, akik segítettek, biztattak Benneteket, hiszen az eddig megtett utat nem egyedül jártátok be, szüleitekkel együtt tanáraitok figyeltek rátok, vigyázták lépteiteket, együtt próbáltak irányítani, nevelni Benneteket, miközben az idő múlásával szép lassan gyermekből felnőtté váltatok.

A jövőtök tehát az iskolapadban kezdődött, s most az előttetek álló megmérettetés után egy felívelő pályára állt felsőoktatásban, korszerű képzéseken mélyíthetitek el tudásotokat. Fontos, értékmérő pillanatok ezek.

 

Kedves Ballagó Diákok!

Ti is látjátok, érzitek, mennyire kevert a világ, állandó veszélynek vagyunk kitéve itt Európa közepén, legyen szó a súlyos egészségügyi kockázattal járó világjárványról, vagy a szomszédunkban zajló háborúról, amely ugyanígy bizonytalanságot, kiszámíthatatlanságot generál, nagyfokú higgadtságot, fegyelmezettséget követelve tőlünk. Hazánk, Magyarország azonban a folyamatos válságok közepette is szilárd bástyaként áll, példát mutat a világnak szolidaritásból, erkölcsi tartásból, a nemzeti érdekek melletti bátor kiállásból.

A fiatalok életét segítő lehetőségek, például a 25 év alattiak személyi jövedelemadó mentessége, a kibővült diákhitel-konstrukciók, a KRESZ- és a nyelvvizsgadíj visszatérítésének lehetősége, a felsőoktatásban az állami ösztöndíjas helyek kibővítése, a komplex tehetséggondozási és családtámogatási rendszerünk csak néhány példa Magyarország ifjúság melletti elköteleződésének, s annak, hogy hosszútávon a fiataloknak épül, fejlődik az ország.

És az országon belül van egy hely, Zala megye, ahol egy kisebb csodával felérő fejlődés valósult meg az elmúlt években, és amely Titeket mindig hazavár. Ahogy Magyarország komoly pozíciót vívott ki magának Európában, úgy a mai kor adta innovatív lehetőségekkel élve Zala megye is komoly szintet lépett előre Magyarországon belül.

A Ti utatok innen indult, és reméljük, sokszor vezet ide vissza. Ti magatok is tovább alakíthatjátok ezt a csodát, hiszen a jövőjükért tenni akaró fiataloké a jövő!

Ti egy olyan generáció fiatal tagjai vagytok, amelyben óriási potenciál rejlik, sokszínűségetek, céltudatosságotok, ösztönös magabiztosságotok, tehetségetek - ha jól éltek vele – előbb-utóbb az ország gyarapodását szolgálja. Most az új kihívások, új kalandok ideje vár rátok, de ne felejtsétek a következőket sem. Mindenki életében eljön a pillanat, amikor ráébred, hogy hiába széles a világ, kell, hogy legyen egy hely, egy otthon, ahol az ember szeretetben, biztonságban, az övéi közt leélheti az életét. Egy hely, ahol az ember az életéből a legtöbbet kihozva, személyével, tudásával, akarásával hozzáadhat az ezeréves nagyszerű alkotáshoz, amit hazának, magyar hazának nevezünk. Legyetek rá büszkék, hogy ez az otthonotok és ne feledjétek, az általatok megszerzett tudás, minden egyes sikeres érettségi vizsga, minden egyes diploma növelni tudja az ország, s egyben Zala megye értékét. Dolgos, szorgalmas kezekre lesz szükség, hiszen a munkahelyek várják a jól képzett fiatal szakembereket.

Folytassuk közösen a jövőépítő munkát!

Hamvas Béla Kossuth-díjas magyar író szavaival kívánok minden végzős, érettségiző diáknak sikeres, boldog, tartalmas életet:

„A boldogságot csak az bírja el, aki elosztja. A fény csak abban válik áldássá,
aki másnak is ad belőle. Amit szerzel, amit elérsz, amit tudsz, amit átélsz, oszd
meg. Most eredj és élj, mert a világ a tiéd!”

Dr. Sifter Rózsa, Zala megye kormánymegbízottja

 

Forrás: Zala Megyei Kormányhivatal