Árvízvédelmi telefonvonal: 06 80/204-240

Korszerűbb lesz Zalaegerszeg városközpontjának közlekedése

2024.04.29. 15:36 | Zala Vármegyei Kormányhivatal

Az elmúlt évtizedek legnagyobb közlekedéssel kapcsolatos munkája a városközponton átvezető Kosztolányi utca kétirányúsítása és felújítása – mondta április 26-án, a projekt 2. ütemének indítóján Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere.

A Kosztolányi utca – tervek szerint jövő év elején záruló – átalakításának célja a zalaegerszegi belváros, elsősorban a Kossuth Lajos utca és a környező utcák forgalomcsökkentése, ami  könnyebb megközelíthetőséget biztosít a Páterdomb, a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház, a Kertváros és a vasútállomás irányába is.

Az 1,7 milliárd forintos beruházás első ütemében a Kosztolányi utca Balatoni út és a Béke liget közötti szakasza változott kétirányúvá, az új forgalmi rend 2023. szeptember 25-én indult el. A 2. ütemet szintén helyi, magas színvonalon dolgozó vállalkozás, az Inter-Tefu Kft. és a Hydrocomp Mélyépítő Kft. konzorciuma végzi, a megvalósító konzorcium tagja a Magyar Közút Nonprofit Zrt. együttműködő szervezet a rendőrség. 

A program indításakor a Baross ligetben tartott pénteki rendezvényen Balaicz Zoltán mellett Vigh László országgyűlési képviselő és Nagy Bálint közlekedési államtitkár is szólt arról  a hosszú tárgyalási folyamatról, amely a mostani körülmények között is lehetővé tette a régóta tervezett közlekedésszervezési változtatást. Vigh László kiemelte, negyven év alatt néhány százról több mint 50 ezerre nőtt a zalaegerszegi forgalomban közlekedő gépkocsik száma, ez a nagyságrend új igényeket támaszt az úthálózattal szemben.  

A nagyszabású, a környéket több szempontból is alapvetően megváltoztató beruházás műszaki tartalmát Bali Zoltán alpolgármester ismertette. Új autóbusz-megállóhely létesül a Zala Megyei Szent Rafael Kórház főbejárata előtt és a Baross liget északkeleti oldalán, három forgalmi sávra bővül a Hunyadi utca és a Kosztolányi utca, átépül a Csány téri, a Göcseji úti és Hunyadi utcai jelzőlámpás csomópont, a Palatinus étterem déli oldalán új jelzőlámpás csomópont épül. Módosul a Baross ligeti parkoló megközelítése, a rendelőintézet környezetében pedig forgalomcsillapított övezet jön létre. 

A beruházás következtében a kórház környezetében bővül a parkolóhelyek száma, a Kovács Károly városépítő program keretében rövidesen elkészül a Szent László és Tomori Pál utca átépítése, a helyszínen 35 parkolóhely készül, a Zrínyi útnak a rendelőintézet bejárata és a Palatinus étterem közötti szakaszán pedig kétirányú közlekedést vezetnek be. A vasút alatti gyalogos aluljáró nyugati oldali lépcsőkarja átépül. A kétirányúsítással egybekötve a vízvezeték, a hírközlési hálózat, a forgalomirányítás, a kis- és középfeszültségű villamos hálózat is megújul. A második ütem összköltsége bruttó 1,8 milliárd forint. A következő 300 napra a zalaegerszegiek és a városban közlekedők türelmét kérik.

A programindítón személyesen vett részt Dr. Sifter Rózsa főispán is.

Forrás: Zala Vármegyei Kormányhivatal, Zalai Hírlap