Árvízvédelmi telefonvonal: 06 80/204-240

A legkisebb település is fontos

2023.11.29. 14:55 | Zala Vármegyei Kormányhivatal

Zalaapáti volt az Energiaügyi Minisztérium országjáró körútjának hatodik állomása. A vármegyei polgármesterek részvételével tartott eseményen a tárca vezetői adtak tájékoztatást a kormányzati célokról, illetve kérdésekre is válaszoltak.

Fotók: Halász Gábor

E sorozat célja az – fogalmazott a minisztérium parlamenti államtitkára a fórumot megelőző sajtótájékoztatón -, hogy a legkisebb települések vezetőivel is találkozhassanak, ők pedig feltehessék kérdéseiket, megfogalmazhassák problémáikat.

Dr. Koncz Zsófia kiemelte, a veszélyek korában élünk, a háború kitörése után energiaválság alakult ki, tavaly egyes európai országokban még az ellátás biztonsága is kérdésessé vált. E terület kulcsfontosságúvá vált, a kormány ezért is döntött úgy, hogy önálló Energiaügyi Minisztériumot hoz létre. Mi pedig folyamatosan tárgyalunk, egyeztetünk az önkormányzatokkal, illetve a helyhatóságok szövetségének képviselőivel, és próbálunk megoldásokat találni különböző területeken. Ennek eredménye például, hogy rögzítettük az áram és a földgáz árát, illetve a kötbérmentesítésben is tudtunk segíteni – sorolta.

Az államtitkár leszögezte: számos javaslatot kaptak az önkormányzatoktól, a minisztérium pedig ezeket felkarolta, és több eredményt is elértek már az együttműködés révén. A tárca vezetői életre hívták az országjáró sorozatot is, amely még közvetlenebb és hatékonyabb egyeztetést tesz lehetővé. Az eddigi visszajelzések pedig arról tanúskodnak – tette hozzá -, hogy hasznos az effajta tapasztalatcsere, és már sikerült operatív kérdésekre is választ találni a vármegyei fórumokon, az MVM közreműködésével. Az egyes állomásokon bemutatjuk például azt, milyen irányba halad Magyarország energiamixe, beszélünk a nemrégiben frissített nemzeti és energia- és klímaterv céljairól, illetve az energiafüggetlenség felé tett lépésekről is tájékoztatást adunk – mondta.

Nagy Bálint közlekedésért felelős államtitkár kijelentette: rendkívül fontos, hogy a települések vezetői hitelesen, első kézből kapjanak információkat lényeges kérdésekről, ezt szolgálja az Energiaügyi Minisztérium mostani kezdeményezése is.

Forrás: Zala Vármegyei Kormányhivatal, Zalai Hírlap