Árvízvédelmi telefonvonal: 06 80/204-240

Lezárult a kastélykiváltás Magyarszerdahelyen

2023.08.31. 15:10 | Zala Vármegyei Kormányhivatal

Augusztus 30-án, szerdán délelőtt megtartották a Kastélykiváltás Magyarszerdahelyen elnevezésű projekt zárórendezvényét. Az eseményen a 2017-től elvégzett munkát értékelték, illetve bemutatták, hogy a pályázatnak köszönhetően hogyan változott meg az ellátottak élete. Az eseményen pohárköszöntőt mondott dr. Sifter Rózsa, Zala vármegye főispánja.

Kép

Hat éven át tartó előkészítés és szerteágazó szakmai munka kellett ahhoz, hogy az egykori Elek-kastélyban működő 57 férőhelyes intézményből a lakókat a támogatott lakhatás céljait szolgáló kisebb családi házakba és lakásokba költöztessék. A Magyaszerdahelyen élőket Felsőrajkon, Pölöskefőn, Nagykanizsán és Zalaszentivánon helyezték el. A szociális ellátás minőségét - mint elhangzott - a családias körülmények magasabb szintre emelték.

Dr. Joó Aranka, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság szakmai főigazgató-helyettese kiemelte, ezzel és három másik projektjével együtt Zala a legtöbb férőhelyet kiváltó vármegyék között van, hiszen itt összesen 261 ellátottnak teremtettek új életkörülményeket. Különlegességként említette, hogy erre a célra lakásokat is kijelöltek, s méltatta a kiváltott intézményben létrehozott szolgáltató központ által biztosított fejlesztő foglalkoztatás színvonalát.
 
Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő elmondta, a kezdetektől figyelemmel kísérte a projekt alakulását, így látta, hogyan valósulnak meg lépésről lépésre a korábban vázolt elképzelések. Az új lakóotthonokban is járt, így a mindennapokban tapasztalta, hogy az ott élők megtalálták a helyüket, boldogok új környezetükben, ami a támogatott lakhatás sikerét mutatja.

Zimborás Béla, az SZGYF Zala Vármegyei Kirendeltségének igazgatója hangsúlyozta, a vármegyében közel 3 milliárd forintot fordítottak férőhelykiváltásra. Négy szolgáltató központot alakítottak ki, lakóházakat emeltek, s lakásokat is felújítottak, hogy a 261 lakót elhelyezzék. A pályázatoknak három pillére volt, az érzékenyítés, a lakók felkészítése és a munkatársak átállítása az új ellátási forma segítésére. Az igazgató köszönetet mondott a Zala Vármegyei Kormányhivatalnak is a támogató együttműködésért. 

Dr. Sifter Rózsa főispán kiemelte, a vármegye kiválóan teljesített a férőhelykiváltás során, amihez az érintett államigazgatási szervek és intézmények együttműködése nélkülözhetetlen volt. Szakhatóságként a kormányhivatal számos szakterülete vett részt az engedélyezési eljárásokban, ami azért is fontos, mert így a rászoruló emberek életminőségén tudtak javítani. 

A rendezvényen az ellátottak produkcióját is hallhatták a megjelentek, majd dr. Joó Aranka és Zimborás Béla emléklapot adott át Böröndi Ágnesnek, a Szivárvány Integrált Szociális Intézmény intézményvezetőjének. 

Forrás: Zalai Hírlap/Zala Vármegyei Kormányhivatal