Árvízvédelmi telefonvonal: 06 80/204-240

Már két irányban közlekednek Zalaegerszegen, a Kosztolányi utcában

2023.09.26. 13:33 | Zala Vármegyei Kormányhivatal

Szeptember 25-én átadták a forgalomnak a megújult, a Balatoni út és a Béke liget között kétirányúvá vált Kosztolányi utcát Zalaegerszegen. A beruházás második üteme hamarosan folytatódik.

A történelmi előzményekről Balaicz Zoltán polgármester elmondta, hogy 1925 és 1935 között épült a villasor az egykor Erzsébet királyné nevét viselő úton, majd 1976-tól az addig kétirányú Kosztolányi utcában csupán egy irányban lehetett közlekedni. 1998-ban 16 ezer autó volt Zalaegerszegen, míg jelenleg 36 ezer gépjármű közlekedik, a napi átmenő forgalom pedig eléri az 50 ezret. Az önkormányzat 2000-ben már tervbe vette a kétirányúsítást, a megvalósulásra mostanáig kellett várni. Jelenleg annyi infrastrukturális beruházás zajlik egyszerre a városban, amennyi az elmúlt 30 évben soha, jelezte Balaicz Zoltán. A polgármester hozzátette: a Kossuth utca terhelésének csökkentése és a kerékpárosbarát közlekedés kialakítása volt a cél, ám fontos hangsúlyozni, hogy nem lesz sétálóutca a belvárosban.

A rendezvényen Vigh László országgyűlési képviselő ugyancsak a megnövekedett járműforgalom miatt kialakult közlekedési helyzetről, annak megoldásáról beszélt. A politikus kiemelte, az egerszegi fejlesztések azt szolgálják, hogy minél könnyebben megközelíthetőek legyenek az oktatási és egészségügyi intézmények, a munkahelyek. Jelenleg 15 milliárd forint áll rendelkezése a beruházásokhoz, s az állam a jövőben is támogatni kívánja a zalai vármegye székhelyét – fűzte hozzá.

Dr. Sifter Rózsa szerint Zalaegerszeg és Zala vármegye sikereinek egyik kulcsa a beruházóbarát szemlélet. A főispán elmondta: a Zala Vármegyei Kormányhivatal részéről kilenc szervezeti egység volt érintett a beruházásban, kiemelt szerep hárult a földhivatali, a közlekedési, valamint az építésügyi szakterülettel foglalkozó főosztályok munkatársaira. Dr. Sifter Rózsa hozzátette: az út minden kultúrában szimbolikus jelentőséggel bír, ami a zalai emberek összefogását és Zala vármegye további fejlődését is jelképezi.

A mintegy 300 napig tartó kivitelezési munkálatokat a Hydrocomp Kft. és az Inter-Tefu Kft. konzorciuma végezte. Dormán László, a Hydrocomp Mélyépítő Kft. ügyvezető igazgatója az ünnepélyes átadón felidézte: volt olyan időszak, amikor 10 szakma 100 dolgozója munkálkodott egyszerre, a munkálatok alatt három alkalommal volt részleges, vagy teljes útlezárás.

A projekt keretében új megállóhely létesült a Mozi köz és a Centrum Áruház környezetében, illetve a Petőfi iskola előtt. Az új megállóhelyeket a Kosztolányi utcai beruházás második ütemének megvalósítását és a menetrend módosítását követően, várhatóan 2024 őszétől használhatják az autóbuszok.

Forrás: Zala Vármegyei Kormányhivatal, Zalai Hírlap