Árvízvédelmi telefonvonal: 06 80/204-240

Másodszor rendezték meg a Hibrid Honvédelmi Versenyt

2023.12.01. 11:37 | Zala Vármegyei Kormányhivatal

Látszólag számítógépes játékokkal megrendezett viadalba csöppent, aki 2023. november 30-án, csütörtökön ellátogatott az Apáczai művelődési központba.

A valóság azonban, hogy második alkalommal rendezte meg itt a Hibrid Honvédelmi Versenyt középiskolások számára a Zala Vármegyei Területi Védelmi Bizottság, Zala vármegye honvédelmi hagyományainak továbbvitele érdekében. Mint Ferge László őrnagy, a hadkiegészítő és toborzó iroda vezetője elmondta, most nem a fizikai képességeken volt a hangsúly, hanem a virtuális térben kell bizonyítaniuk a fiataloknak, csapatban és egyénileg is. 

A megmérettetésre 11 négyfős csapat nevezett be Zalából, egy pedig a fővárosból érkezett. Húsz feladat várt a fiatalokra, melyek között a különböző számítógépes szimulátorok kezelése, a légpuskalövészet és a való világban való tájékozódás, valamint a térképolvasás képességét felmérő mátrix-gyakorlat is szerepelt. 

A nyugati civilizáció történetében volt egy pillanat, amikor sokan elhitték, hogy a történelem véget ért. A Szovjetunió bukása után valóban a liberális demokrácia győzelmét ünnepelte a nyugati világ, és akár úgy is tűnhetett, hogy ezzel a hosszú távú béke is elérkezett – emelte ki köszöntőjében dr. Sifter Rózsa, a Zala Vármegyei Területi Védelmi Bizottság elnöke.

A történelem azonban hamar rácáfolt erre: a lokális konfliktusok továbbra is jelen vannak, a hamász-izraeli és az orosz-ukrán konfliktus folyamatosan szedi áldozatait, veszélyeztetve a kontinens és a világ békéjét. Ezért a magyar kormány haderőfejlesztésbe kezdett, melynek lépései azt a célt szolgálják, hogy hazánknak ütőképes, korszerű hadserege legyen. A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program fontos része ugyanakkor a toborzás is, ezért a Hibrid Honvédelmi Versenynek nem is lehet más a vállalt célja, mint, hogy a Magyar Honvédség számára utánpótlást biztosítson olyan fiatalok személyében, akik a modern fegyverrendszereket magas szinten képesek kezelni.

A versenyben az egerszegi Ganz Ábrahám Technikum csapata végzett az élen, megelőzve a kanizsai Zsigmondy Vilmos és az egerszegi Széchenyi István Technikum versenyzőit. 

 

Forrás: Zala Vármegyei Kormányhivatal, Zalai Hírlap