Csütörtöktől szünetel az Európai Egészségbiztosítási Kártyával kapcsolatos ügyintézés

Csütörtök (2024. október 17.) 17.00 órától hétfő (október 21.) 07.00 óráig karbantartás miatt szünetel az Európai Egészségbiztosítási Kártyával kapcsolatos ügyintézés.

Szíves megértésüket és türelmüket köszönjük!

Megemlékezés Zalaegerszegen a Hősök Napja alkalmából

2024.05.28. 12:55 | Zala Vármegyei Kormányhivatal

A magyar hősök emlékünnepét május utolsó vasárnapján tartják azokra a magyar katonákra és civilekre emlékezve, akik az életüket áldozták Magyarországért. A városi eseményen koszorút helyezett el a hősök emlékművénél dr. Sifter Rózsa, Zala vármegye főispánja is.

Kép
Hősök napja, Zalaegerszeg

Zalaegerszegen május 26-án 11 órakor gyűltek össze az emlékezők az Október 6. téren lévő emlékparkba, ahol Balaicz Zoltán polgármester mondott beszédet, felidézve az emléknapról való rendelkezést, a hazáért vívott harcok máig ható jelentőségét, a háborúk okozta szenvedéseket, a katonák és a hátország helytállását.

Balaicz Zoltán Illyés Gyula, Babits Mihály, Hamvas Béla és Gyóni Géza soraival emlékezett a magyar történelem neves és névtelen hőseire, hangsúlyozva: "a történelmi korszakokon átívelő sorsközösség-vállalás tesz minket közösséggé."  Az egykori katonák, "egyenruhába bújtak, fegyvert fogtak és teljesítették a kötelességüket: sohasem látott tájakon, sohasem látott csillagok alatt, kimondhatatlan nevű települések határában, csontig hatoló hidegben és rekkenő hőségben, éhezve és fáradtan, az arcvonalban és a fogolytáborban, marhavagonokban és égő páncélosokban, fegyverrel és fegyvertelenül néztek szembe az ezerarcú halállal." A katonák, hősi áldozatok mellett emlékeztetett a nőkre, feleségekre, lányokra, akinek nem kevesebb fájdalmat kellett elszenvedniük, mint messzire, gyakran a halálba vezényelt szeretteiknek.  

A valódi eszményekért – mint amilyen a nemzet szabadsága – történelmi kortól függetlenül mindig van értelme küzdeni, mondta Balaicz Zoltán, s szólt a háborúk mai árnyékáról is, amelyek közül egyik a szomszédunkban dúl, "de szerencsére nagyon messze van mindennapi életünktől". A polgármester reményét fejezte ki, "hogy nekünk a béke és a gyarapodás jutott osztályrészül. Ha a hétköznapok nem csekély gondjai ránk telepednek néha-néha, idézzük emlékezetünkbe, hogy mi válthatjuk valóra mindazt, amiről ők álmodtak." 

A zalaegerszegi megemlékezésen Kovács Martin színművész, a Hevesi Sándor Színház tagja mondta el Juhász Gyula Hősök című versét, majd koszorút helyezett el a Szent György Lovagrend zalai szervezete, az önkormányzat vezetése és képviselő testülete, Vigh László országgyűlési képviselő, dr. Sifter Rózsa főispán, valamint a fegyveres testületek egy-egy vezetője.

Forrás: Zalai Hírlap/Zala Vármegyei Kormányhivatal