Csütörtöktől szünetel az Európai Egészségbiztosítási Kártyával kapcsolatos ügyintézés

Csütörtök (2024. október 17.) 17.00 órától hétfő (október 21.) 07.00 óráig karbantartás miatt szünetel az Európai Egészségbiztosítási Kártyával kapcsolatos ügyintézés.

Szíves megértésüket és türelmüket köszönjük!

Megfelelő a természetes fürdőhelyek vízminősége Zalában

2023.06.19. 15:43 | Zala Vármegyei Kormányhivatal

 

Zala vármegye illetékességi területén összesen 14 engedéllyel rendelkező természetes fürdőhely várja a felfrissülni vágyókat, ebből 9 a Balaton-parton található.

A vármegye kijelölt természetes fürdőhelyei:

Balatongyörök – Községi Strand, Szépkilátó Strand

Vonyarcvashegy – Lidó Strand

Gyenesdiás – Diási Játékstrand, Gyenesi Lidó Strand

Keszthely – Helikon Strand, Libás Strand, Városi Strand és a Hotel Helikon strandja

Hévíz – Tófürdő

Zalaegerszeg – Gébárti Tóstrand

Zalalövő – Borostyán Tóstrand

Kistolmács – Kistolmácsi Szabadstrand

Kustánszeg – Kustánszegi Tóstrand

A fürdőhelyek közegészségügyi-járványügyi ellenőrzése folyamatos, a fürdővíz használat-engedélyezési eljárásokat a Zala Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya 2023-ban is lefolytatta. A vizsgálatok alapján megállapítható, hogy Zala vármegye területén nincs érvényben fürdési tilalom, a vízminőséggel kapcsolatban egyik természetes fürdőhely esetében sem merült fel probléma.

A természetes fürdőhelyek üzemeltetése vonatkozásában - tekintettel arra, hogy a nyári időszakban a természetes fürdőhelyek járványügyi és közegészségügyi kockázati szempontból kiemelt helyen szerepelnek - a szezon alatt a fürdőzők biztonságos fürdőzése érdekében a Zala Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya rendszeresen, folyamatosan ellenőrzi a jogszabályi előírások betartását, valamint vizsgálja a fürdővíz minőségét.

A vízminőség folyamatos monitorozása mellett a helyszíni ellenőrzések kiterjednek a pihenőhely nagyságára, tisztaságára, rendezettségére, parkosítására, továbbá az öltözőhelyek és illemhelyek meglétére és állapotára, valamint az előírt egészségügyi ellátás feltételeinek biztosítására.

A fürdővíz minőségének negatív irányba történő változása, vagy szabálytalanság észlelése esetén – a fürdőzők egészsége érdekében – a Zala Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya azonnal megteszi a szükséges intézkedéseket.

Az idei évet tekintve elmondható, hogy a természetes fürdőhelyek felkészültek a szezonra, az üzemeltetők fokozott figyelmet fordítanak a járványügyi és higiénés előírások, útmutatások, a fürdőzőkre vonatkozó magatartási szabályozók, előírások meglétére, fertőtlenítésre, fürdőzők tájékoztatására.

A fürdőhelyek üzemeltetését megelőzően – és az üzemeltetés alatt - mind az üzemeltetőkkel, mind pedig a mintavételt végző laboratóriumokkal a kapcsolattartás, egyeztetés, információcsere folyamatos az üzemeltetés biztonsága érdekében.

Az üzemeltetéssel kapcsolatosan, valamint a fürdővíz minőségét érintően ez ideig rendkívüli esemény nem történt.

Javaslatok, tanácsok:

• lázasan, betegen ne látogassuk a strandokat

• felhevült testtel ne ugorjunk a vízbe

• a gyermekeket ne hagyjuk felügyelet nélkül

• a fürdőzők részére szóló írásos üzemeltetői tájékoztatóban, házirendben foglaltakat tartsuk be

Forrás: Zala Vármegyei Kormányhivatal