Megfelelő Zala megye fürdőzésre kijelölt természetes fürdővizeinek vízminősége

2022.06.02. 08:08 | Zala Vármegyei Kormányhivatal

Zala megye illetékességi területén összesen 12 engedéllyel rendelkező természetes fürdőhely várja a felfrissülni vágyókat, ebből nyolc természetes fürdőhely a Balaton parton található.

Kép

A megye kijelölt természetes fürdőhelyei:

Balatongyörök – Községi Strand, Szépkilátó Strand
Gyenesdiás – Diási Játékstrand, Gyenesi Lidó Strand
Keszthely – Helikon Strand, Libás Strand és Városi Strand
Vonyarcvashegy – Lidó Strand
Hévíz – Tófürdő
Zalaegerszeg – Gébárti Tó Strand
Zalalövő – Borostyán Tóstrand
Kistolmács – Kistolmácsi Szabadstrand

A fürdőhelyek közegészségügyi-járványügyi ellenőrzése folyamatos, a fürdővíz használat-engedélyezési eljárásokat a Zala Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának munkatársai 2022-ben is lefolytatták. A vizsgálatok alapján megállapítható, hogy Zala megye területén nincs érvényben fürdésitilalom, és a vízminőséggel kapcsolatban egyik természetes fürdőhely esetében sem merült fel probléma.

A természetes fürdőhelyek üzemeltetése vonatkozásában a Kormányhivatal munkatársai a nyári hónapokban is rendszeresen vizsgálják a jogszabályi előírások betartását.

A vízminőség folyamatos monitorozása mellett a helyszíni ellenőrzések kiterjednek a pihenőhely nagyságára, tisztaságára, rendezettségére, parkosítására, továbbá az öltözőhelyek és illemhelyek meglétére és állapotára, valamint az előírt egészségügyi ellátás feltételeinek biztosítására. Szabálytalanság észlelése esetén – a fürdőzők egészsége érdekében – a szakemberek azonnal megteszik a szükséges intézkedéseket.

Forrás: Zala Megyei Kormányhivatal