Árvízvédelmi telefonvonal: 06 80/204-240

Megkezdte működését a Zalaegerszegi Áldozatsegítő Központ

2024.01.19. 12:27 | Zala Vármegyei Kormányhivatal

Az ország 13. áldozatsegítő központját adta át Tuzson Bence igazságügyi miniszter január 19-én, Zalaegerszegen. A Bíró Márton utca 38. szám alatti létesítményben ingyen, szociális rászorultság vizsgálata nélkül segítenek a bajba jutottakon. A központokban elsősorban jogi tanácsadás, pszichológiai, gyakorlati és egyéb ügyviteli segítség kérhető.

Kép

„A büntetőjog jellegét tekintve nem áldozatközpontú, viszont az utóbbi évtizedekben egyre többen foglalkoznak az áldozatokkal, nemcsak a bűnesetek elkövetőivel”. Ezt Tuzson Bence miniszter mondta a kormányhivatal épületében tartott ünnepi eseményen, ahol a város és vármegye vezetői, valamint a központ partnerintézményei vettek részt.

- Hazánk élen jár az áldozatokat segítő munkában – folytatta a tárcavezető, aki arról is szólt, hogy lakhatással, ruházkodással, utazással kapcsolatos pénzügyi segítséget tudnak nyújtani a bajba jutottaknak. - Sokat változott a bűncselekmények elkövetési formája, manapság egyre többen esnek az online térben elkövetett csalások áldozatává. Leghatározottabban szeretnénk fellépni a csalókkal szemben, így összehívtunk egy munkacsoportot, ami azon munkálkodik, hogyan szorítsuk vissza ezeket a visszaéléseket – hangsúlyozta Tuzson Bence.

Király Nóra október 15-től miniszteri megbízottként segíti az Igazságügyi Minisztérium és az áldozatsegítő központok munkáját. A zalaegerszegi rendezvényen elmondta, hazánkban 140 szervezet végez ilyen feladatot.

- Célunk, hogy 2025-re minden vármegyében működjön áldozatsegítő központ. Ne feledjük, hogy 2011 óta működik áldozatsegítő vonal, ami a nap 24 órájában ingyen hívható a 06 80/225-225-ös telefonszámon - mondta az ötgyermekes, civil szférából érkező Király Nóra.

Dr. Sifter Rózsa, Zala vármegye főispánja beszédében hangsúlyozta: a magyar állam számára az áldozatsegítés prioritás, amelynek köszönhetően a kormányhivatalok megalakulásuk óta látták el ezt a fontos szakmai feladatot.  A 2011-től nyújtott szolgáltatások az áldozatok által elszenvedett testi-lelki sérülések és gazdasági hátrányok felismerését és kompenzációját, valamint a sérelmek helyreállítását foglalták magukban. Kiemelte továbbá, hogy a csekély számot mutató bűncselekményi statisztika ellenére 2020-2023 között az elért áldozatok száma két és félszeresére emelkedett a vármegyében. Ezt a tendenciát az azonnali pénzügyi segélyek mértéke is jól kifejezi: míg 2021-ben 3.920.000 forintot fizettek ki e célból Zalában, addig a 2023-as évben 13.529.480 forintra emelkedett ez az összeg.

Dr. Töreki Sándor r. vezérőrnagy, bűnügyi országos rendőrfőkapitány-helyettes beszédében a hazai közbiztonság stabil helyzetét emelte ki. Magyarországon tavaly 168 ezer regisztrált bűncselekmény történt, ez 4 százalékos növekedést jelent az előzőekhez képest. 2023-ban 98 ezer sértettet tartottak nyilván. Balaicz Zoltán polgármester pedig arról tájékoztatott, az ország egyik legbiztonságosabb és leggyorsabban fejlődő városa Zalaegerszeg, ahol ennek ellenére létjogosultsága van a központnak.

A rendőrség és a kormányhivatal mellett a Zalai Civil Életért Közhasznú Egyesület is partnerszervezetként támogatja az új zalai központ munkáját, amelynek elnöke, Czotter Csabáné is köszöntötte a megjelenteket a rendezvényen. Az áldozatsegítő központ átadásán egyúttal együttműködési megállapodásokat írt alá dr. Répássy Róbert parlamenti államtitkár, a kormányhivatal, a rendőrkapitányság, valamint a Zalai Civil Életért Közhasznú Egyesület. 

Forrás: Zalai Hírlap/Zala Vármegyei Kormányhivatal