Árvízvédelmi telefonvonal: 06 80/204-240

Megújult a Szévíz-csatorna

2023.11.27. 10:59 | Zala Vármegyei Kormányhivatal

Működőképes, fenntartható vízhasználati rendszer alakul ki Vöckönd és Pötréte között. A klímaváltozás káros hatásainak mérséklését is szolgálja a beruházás.

Az ünnepélyes átadást 2023. november 24-én, pénteken tartották Pölöske és Zalaszentmihály határban a Szévíz-csatornán épített szakaszduzzasztónál.

Az Európai Unió támogatásával közel 774 millió forintból megvalósított projekt célja a Szévíz-csatorna komplex rendezése Vöckönd és Pötréte között, azaz a torkolattól a 23+500 kilométerszelvényig. A végrehajtott beavatkozások hozzájárulnak a térség vízgazdálkodásának javításához, az aszályos időszakokban a vízhiányok enyhítéséhez és a természetes vízkészletek jobb hasznosíthatóságához. A munkálatok során optimalizálták a csatorna esését, ezzel helyreállt a meder vízszállító képessége, továbbá elősegítették a villámárvízkor kialakuló vízhozamok biztonságos, károk nélküli levezetését is.

Hazánkban a 19. század közepén 90 ezer hektár volt az öntözésre alkalmassá tett termőterület, ám ténylegesen csak 11 hektáron éltek ezzel a lehetőséggel – mondta dr. Sifter Rózsa, Zala vármegye főispánja az átadáson. A hasznosítás mértéke összefüggött a gazdasági, politikai helyzettel, illetve az időjárással – mutatott rá. Hazánkban a víz ellen és a vízért a mai napig küzdeni kell, s ez különösen igaz most, a globális klímaváltozás idején, amikor hosszú száraz időszakokat váltanak intenzív esős periódusok – tette hozzá a főispán.

A vízgazdálkodás szerepe felértékelődött az életünkben, a klímaváltozás kihívásainak meg kell tudnunk felelni, amihez ez a beruházás is hozzájárul – szögezte le Nagy Bálint, a térség országgyűlési képviselője. 

A beruházást egy év alatt kivitelező Szabadics Zrt. mélyépítési divízióvezetője, Boda Csaba a munkálatok részleteiről szólt. Egyebek mellett szakaszduzzasztót építettek, medret kotortak, burkolatokat javítottak, a meder és a part stabilitását növelték, fásítottak. Mint hangsúlyozta, a fejlesztés eredményeként a nyári aszályos időszakban is biztosíthatóvá válik a mederben az igényeknek megfelelő mennyiségű víz. Ezzel javulnak a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás feltételei is – mutatott rá.

A Szévíz-csatornát egykor a térség vizeinek lecsapolására építették meg, de funkcióját egyre kevésbé tudta ellátni, ami miatt lakott területek is veszélybe kerültek az árvizes időszakban – idézte fel Gaál Róbert, a beruházó konzorciumot vezető Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője. Mint kiemelte, a beruházás eredményeként a csatorna már alkalmas a nagy vizek visszatartásra, illetve aszályos időben vízbiztonságot ad a felső tavaknak, az alsó szakaszokra pedig ökológiai célból többletvizet lehet juttatni.

Forrás: Zala Vármegyei Kormányhivatal, Zalai Hírlap