Megújult a zalaegerszegi kórház diagnosztikai tömbje

2023.12.06. 14:10 | Zala Vármegyei Kormányhivatal

A tervezett 12 hónap helyett 7 hónap alatt fejeződött be a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház diagnosztikai épületének rekonstrukciója, amely a Vidéki egészségügyi intézmények energetikai korszerűsítésére és felújítására kiírt EFOP-pályázati forrásból, mintegy 746 millió forintból valósult meg az Országos Kórházi Főigazgatóság közreműködésével.

A vármegyei kórház idén 175 éves. Erre a jubileumi évre az utókor úgy tekinthet majd vissza, mint a nagy léptékű gyarapodás időszakára, ezekkel a gondolatokkal köszöntötte a december 5-i átadási ünnepség résztvevőit dr. med. habil Gasztonyi Beáta PhD. A kórház főigazgatója elmondta, hogy az 1985-ben átadott diagnosztikai tömb üvegborítása akkoriban különlegesnek számított, de az évek múlásával inkább csak problémákat okozott, a rezsiköltségekben is. Az áprilisban kezdődő kivitelezés során ettől és a régi ablakoktól megváltak. Helyére új nyílászárók és látszóbordás üvegfal elemek kerültek 2500 négyzetméteren. A rendelőintézet és a diagnosztikai épület közötti lépcsőházban is újracserélték a nyílászárókat. A diagnosztikai épületet homlokzati, lábazati hőszigeteléssel látták el, és mindkét végében tűzszakasz-határt létesítettek. A lapos tető hő- és vízszigetelése, valamint a hűtési-fűtési rendszer korszerűsítése is megtörtént, amely jelentős megtakarítást jelent az energiaköltségben. A megfelelő körülmények egyaránt javítják a betegellátás színvonalát és a kollégák munkahelyi életminőségét, hangsúlyozta főigazgató.

A rendelkezésre álló uniós és hazai forrásokat figyelembe véve tervezik a fejlesztéseket a vármegyei és a városi kórházakban, emelte ki Srágli Attila, az Országos Kórházi Főigazgatóság pályázat- és projektirányítási igazgatója. A Szent Rafael Kórházban is így valósulhatott meg a nővérszálló felújítása, az egynapos sebészet létrehozása, a folyamatos eszközbeszerzés mellett most a diagnosztikai tömb rekonstrukciója.

Steiner Attila energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára azt hangsúlyozta, hogy Magyarország élvonalban áll azáltal, hogy 1990-től mostanra 37 százalékkal csökkentette szén-dioxid-kibocsátását. Az ilyen projektek, mint a Zala vármegyei kórház diagnosztikai épületének energetikai felújítása is ezt szolgálja. Bejelentette, hogy a héten döntenek a Magyarországnak járó uniós helyreállítási alapról. Ez 1750 milliárd forintos támogatást jelent, amelyből több száz milliárdnyit terveznek energiahatékonysági fejlesztésekre.

A diagnosztikai tömb felújítását is beleszámítva mintegy 3 milliárd forint értékben zajlanak beruházások a Szent Rafael Kórházban, jelezte Balaicz Zoltán polgármester. Mint mondta, ebből kitűnik, hogy a kormány és az Országos Kórházi Főigazgatóság komolyan gondolja az egészségügy fejlesztését.

Az átadó ünnepségen személyesen vett részt Dr. Sifter Rózsa, Zala vármegye főispánja.

 

Forrás: Zala Vármegyei Kormányhivatal, Zalai Hírlap