Árvízvédelmi telefonvonal: 06 80/204-240

Minibölcsi projektnyitót tartottak Andráshidán

2023.09.08. 11:23 | Zala Vármegyei Kormányhivatal

Kétcsoportos, 16 férőhelyes mini bölcsőde épül Zalaegerszeg Andráshidai városrészén. A beruházás uniós támogatással, mintegy 240 millió forintos ráfordítással valósul meg. A részletekről a helyszínen projektnyitó rendezvényen számoltak be szeptember 8-án, melyen részt vett Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterhelyettese és dr. Sifter Rózsa, Zala vármegye főispánja is.

Kép

Rég várt fejlesztésnek nevezte a létesítmény kialakítását Domján István, a településrész önkormányzati képviselője. Mint mondta, ennek köszönhetően egy olyan kulturális, oktatási-nevelési centrum jön létre, ahol azok a fiatal szülők, akik itt élnek, biztonságban tudhatják gyermekeiket. Balaicz Zoltán polgármester szerint a városban a kormány támogatásával és széleskörű összefogással számos beruházás valósult meg. Kiemelte, a településrészen óvoda épült, utakat, járdákat korszerűsítettek, s tervezik az iskola felújítását is.

Vigh László országgyűlési képviselő úgy vélte, napjainkban hazánkban és a világban is komoly küzdelem zajlik azért, hogy mindaz, ami érték, megmaradjon. A honatya felhívta a figyelmet, sok mindent lehet építeni, ám aki bölcsődét létesít, hosszútávra tervez, ahogy azt Zalaegerszegen és Andráshidán teszik. Vitályos Eszter kiemelte, sokszor lehet tapasztalni, hogy látszólag kisléptékű cselekedeteknek sorsfordító hatása van. Ilyen ez a beruházás is, ahol férőhelyeket, s munkahelyeket is létrehoznak. A miniszterhelyettes hangsúlyozta, a kormány számára fontos célkitűzés a bölcsődei hálózat bővítése. Ezzel jól haladnak, mert 2010-hez képest országosan mintegy 90%-kal nőtt a bölcsődei ellátást biztosító férőhelyek száma, s megháromszorozódott azoknak a településeknek a száma is, ahol helyben elérhetők a bölcsődék.

A fejlődés jól látható Zalaegerszegen, ahol 2010-hez képest 40%-kal emelkedett a férőhelyek száma, így a 3 év alatti gyermekek mintegy 36%-ának biztosított a hozzáférése az ellátáshoz. Ez kiváló eredmény – mondta Vitályos Eszter –, mert 22% az országos átlag. A miniszterhelyettes rámutatott, a családok boldogulását a kormány harmincnál több támogatási formával, s a bölcsődei hálózat fejlesztésével segíti.

Az építkezés helyszínén ezt követően a döntéshozók a következő generációk számára egy időkapszulát is elhelyeztek. Mint elhangzott, a kivitelezés befejezése 2024 májusában várható. Akkor a megújuló energiákat hasznosító komplexumban egyebek mellett foglalkoztató és kiszolgáló helyiségeket vehetnek birtokba a kicsik és az ott dolgozók. Az udvaron lesz játszókert, az épület előtt pedig két parkolót alakítanak ki. Az intézmény a Zalaegerszegi Egyesített Bölcsődék telephelyeként működik majd.

Forrás: Zalai Hírlap/Zala Vármegyei Kormányhivatal