Árvízvédelmi telefonvonal: 06 80/204-240

A munkabalesetek áldozataira emlékeztek Zalaegerszegen

2024.04.29. 11:07 | Zala Vármegyei Kormányhivatal

Hazánkban 2012 óta emléknapon tisztelegnek a munkabalesetben elhunyt vagy megrokkant dolgozók előtt, idén Zalaegerszegen a Dísz téren hajtottak főt a vármegye foglalkoztatásügyi szakemberei, és hívták fel egyúttal a figyelmet arra is, hogy a munkahelyi balesetek nagy része megelőzhető.

Ebből az alkalomból a Zala Vármegyei Kormányhivatal, ahogy a korábbi években, április 26-án pénteken megemlékezést szervezett Zalaegerszegen, amelyen beszédet mondott dr. Varga Andrea, a Zala Vármegyei Kormányhivatal főigazgatója. Az eseményhez kapcsolódó zalai adatokat pedig Nagysolymosi Sándor, a Foglalkoztatási, Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi Főosztály Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi osztály vezetője ismertette a jelenlévőkkel.

Magyarországon a biztonságos munkakörülmények biztosítására nagy hangsúlyt fektetnek a munkáltatók és a hatóságok. Hazánkban 2023-ban összesen 62 halálos kimenetelű munkabaleset történt, Zalában pedig egy. Tavaly az összes hazai munkabaleset 20 658 volt, ebből 383 Zalában történt. Összehasonlításképpen: a tavalyi 14 452 közlekedési baleset során 438-an haltak meg. Ezer foglalkoztatottra 4,5 baleset jutott, ebből legtöbb jellemzően az építőiparban történik, a halálos balesetek 30 százaléka erre a területre esik. A kormányhivatal szakemberei minden esetben széleskörűen vizsgálják az eseteket. 

Az emlékezés során a szónokok mellett dr. Andor László rendőr alezredes, kapitányságvezető (Zalaegerszegi rendőrkapitányság), Szabó István tűzoltó alezredes, igazgatóhelyettes (Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság), Dávidné Gergál Rozália, az érintett főosztály nyugalmazott vezetője, Vizlendvai László főigazgató (Zalaegerszegi Szakképzési Centrum), Kajári Attila igazgató (Zalaegerszegi Tankerületi Központ) és Molnár Katalin, a zalaegerszegi tankerület osztályvezetője helyezett el mécseseket a téren ez alkalomból látható bakancsok mellett, amelyek a munkabalesetben elhunytakra emlékeztettek.

Forrás: Zala Vármegyei Kormányhivatal, Zalai Hírlap