Csütörtöktől szünetel az Európai Egészségbiztosítási Kártyával kapcsolatos ügyintézés

Csütörtök (2024. október 17.) 17.00 órától hétfő (október 21.) 07.00 óráig karbantartás miatt szünetel az Európai Egészségbiztosítási Kártyával kapcsolatos ügyintézés.

Szíves megértésüket és türelmüket köszönjük!

Polgárőrnap játékkal, versenyekkel, csillagokkal, tábortűzzel

2024.10.16. 09:01 | Zala Vármegyei Kormányhivatal

2024. október 12. szombaton déltől éjszakába nyúlóan polgárőr családi napot tartott a 10. évfordulójára készülődő Nagykutasi Polgárőr Egyesület.

Az ünnepséget szülőfalujában dr. Sifter Rózsa, Zala vármegye főispánja nyitotta meg, aki köszöntőjében elmondta: a polgárőrség az elmúlt 30 évben nagy elismertségre tett szert a lakosság körében Magyarországon. Jelenleg országosan 2000 egyesületben több mint 67000, míg vármegyénkben 118 egyesületben 3500 polgárőr teljesít szolgálatot. A Magyar Kormány az elmúlt években számos lehetőséget biztosított a civil szervezetek fejlődéséhez. Ezek között az elmúlt évben 3 milliárd forint összeggel meghirdette a Magyar Falu Program Falusi Civil Alap elnevezésű pályázatot, melyen vármegyénkből 74 - köztük számos polgárőr- szervezet több mint 140 millió forintot nyert el, eszköz és gépjármű beszerzésre, ingatlan beruházásra, illetve programszervezésre – ismertette a főispán, majd kiemelte: büszkeséggel tölti el, hogy a falu, ahol felnőtt, szépen fejlődik, a polgárőrség sikerét fémjelzi, hogy a fiatalokat is sikerült bevonni a közösségi életbe. Köszöntője után jelképesen átadta a Falusi Civil Alap pályázaton nyert 2 millió forintért vásárolt felszerelést Nagykutas büszkeségének, Varga Zalán birkózónak, az egyesület ifjú polgárőrének, végül kihangsúlyozta:

Smodics István, a Nagykutasi Polgárőr Egyesület elnöke beszámolójában elmondta: 28 polgárőrük a rendszeres járőrözéssel, a települési önkormányzat, az egyház és civil szervezetek rendezvényein való részvétellel erősíti lakóhelyük közbiztonságát, s a hagyományteremtő szándékkal immár 4. alkalommal szervezett családi napjukkal pedig tovább építetik a közösséget. Eredményeikhez természetesen a vármegyei polgárőr szövetség és a helyi települési önkormányzat támogatása is hozzájárul – emelte ki az elnök, majd hozzátette: a Falusi Civil Alaptól kapott pályázati pénzből számítástechnikai eszközöket és felszerelést vásároltak. Kaczor Zsolt polgármester, aki maga is polgárőr, megerősítette, hogy a települési önkormányzat segítségére a jövőben is számíthat az egyesület, illetve szorgalmazzák további civil szervezetek alakítását az ifjúság, a nyugdíjasok, a nők és a férfiak körében is.

A polgárőrnapra meghívást kapott a falu lakossága, melyen mindenki számára érdekes, izgalmas, sőt hasznos programot szerveztek - az utóbbiak közé tartozott a Magyar Vöröskereszt zalai szervezete által biztosított egészségügyi szűrés, amely során egyszerűbb vizsgálatokat végeztek, köztük vérnyomást, vércukrot mértek. A Zala Vármegyei Civil Központ képviselői érzékenyítő játékokkal hívták fel a figyelmet a fogyatékkal élők támogatásának fontosságára, a Polgármester Szövetség KRESZ parkjában pedig a botfai polgárőrök a kerékpáros közlekedés szabályait gyakoroltatták az ifjabb korosztállyal.

Ezúttal sem maradt el az ügyességi verseny Kovács Enikő vezényletével, melynek során többek között gyorsaságban, zsákbanfutásban, kötélhúzásban mérték össze az erejüket a csapatok. Napnyugtát követően, a rendezvény végeztével a Vega Csillagászati Egyesület jóvoltából távcsövekkel vehették szemügyre az esti égboltot az érdeklődők.

Forrás: Zala Vármegyei Kormányhivatal, Zalai Hírlap