A pozsonyi csata 1115. évfordulóját ünnepelték Zalaegerszegen

2022.07.05. 13:27 | Zala Vármegyei Kormányhivatal

A 907-ben történt, dicsőséges, magyarságmentő pozsonyi csata 1115. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést 2022. július 3-án, vasárnap, a Baross ligetben elhelyezett emlékműnél.

Kép

A Zalai Magyar Nemzeti Szövetség és a Rákóczi Szövetség Zalaegerszegi Szervezete által megrendezett ünnepséget a korhű ruházatba öltözött hagyományőrző csapatok tagjainak Kossuth utcai felvonulása vezette fel, melyen jelen voltak a murakeresztúri Zrínyi Kadétok, a Somogy-Zala megyei Történelmi Vitézi Rend képviselői, de a szombathelyi 11- es Huszárok Egyesülete és a nemesbüki Kinizsi Íjász Egyesület tagjai is képviseltették magukat.

Az emlékműnél Paál István, mondott beszédet, melyben arról szólt, hogy kik és mi előtt tisztelgünk 1115 év után.

„Emlékezzünk a 907. július 3. és 7. között Pozsony környékén lezajlott dicsőséges csata hőseire, hősi halottjaira, Árpád nagyfejedelmünkre” – kezdte beszédét a Zalai Magyar Nemzeti Szövetség és a Rákóczi Szövetség Zalaegerszegi Szervezetének elnöke. Paál István úgy folytatta: „emlékezzünk arra a 40 ezer hős harcosra, akik a több mint 100 ezres, egyes leírások szerint közel 200 ezres német-bajor vezetésű, európai összevont sereget nem csak legyőzték, de meg is semmisítették”.

Ezt követően a hallgatóság elé tárta a két sereg közti összecsapás részletes alakulását, valamint szólt a győzelem értékéről, mely a magyarság további létét biztosította a Kárpát-medencében, és megmentette népünket több mint 100 évre a további támadásoktól.

A megemlékezésen tartott kulturális műsorban a Mindszenty-iskola diákjai, valamint ifj. Horváth Károly népzenész és együttese közreműködtek.

Az ünnepégen jelenlévők - köztük a Zala Megyei Kormányhivatal képviseletében Pék Patrícia, a Zalaegerszegi Járási Hivatal hivatalvezető-helyettese – koszorút helyeztek el az emlékműnél.

Forrás: Zalai Hírlap, Zala Megyei Kormányhivatal