Csütörtöktől szünetel az Európai Egészségbiztosítási Kártyával kapcsolatos ügyintézés

Csütörtök (2024. október 17.) 17.00 órától hétfő (október 21.) 07.00 óráig karbantartás miatt szünetel az Európai Egészségbiztosítási Kártyával kapcsolatos ügyintézés.

Szíves megértésüket és türelmüket köszönjük!

Romániáig terjedt a kiskérődzők pestise, a magyar hatóságok intézkedtek

2024.09.27. 11:44 | Zala Vármegyei Kormányhivatal

A magyar központi állategészségügyi hatóság további intézkedésig nem járul hozzá Romániából érkező kiskérődző (juh- és kecske-) szállítmányok Magyarországra történő behozatalához.

2024. július 11-én Görögországban, Thesszália régióban azonosították a kiskérődzők pestise (PPR) nevű kórt, amely a juhok és kecskék vírusos, lázzal, valamint a száj és az emésztőcsatorna gyulladásával járó, súlyos gazdasági károkat okozó betegsége. Azóta a görög hatóság további eseteket is megállapított. A görög főállatorvos tájékoztatta a tagállamokat, hogy ideiglenesen Görögország teljes területéről felfüggesztenek minden az EU más tagállamába irányuló juh és kecske szállítást.

2024. július 19-én Romániában is PPR járvány tört ki. A betegséget juhokban állapították meg az ország Fekete-tengerrel határos régiójában. Az első eset óta a román hatóságok is számos újabb esetet észleltek. Ezek többségét az ország Fekete-tengerrel határos megyéiben (Constanca, Tulcea megyék) állapították meg, de Temes megyében, a szerb határ közelében is történt megbetegedés.

A magyar központi állategészségügyi hatóság további intézkedésig nem járul hozzá a Romániából érkező kiskérődző (juh- és kecske-) szállítmányok Magyarországra történő behozatalához, mert legfontosabb feladatunk a vírus behurcolásának megakadályozása hazánkba. Elrendelte továbbá az idei évben a Romániából már beérkezett, valamint a Magyarországon áthaladó kiskérődző szállítmányok fokozott ellenőrzését, az illegális állatszállítások felderítését, emellett a Romániába vagy Görögországba induló juh és kecske szállítmányok fokozott járványügyi ellenőrzését.

A behurcolást megelőző intézkedésként az állategészségügyi hatóság a Nemzeti Adó- és Vámhatósággal együttműködve mélységi ellenőrzéseket végez Magyarország területén az illegális és a nem megfelelő járműben történő kiskérődző szállítmányok – pl. az üres, de nem megfelelően kitakarított és kifertőtlenített élőállat szállító járművek – kiszűrésére. A NAV az ellenőrzés keretében feltartóztatja a Romániából érkező, élő juh- és kecskeszállítmányokat, amelybe szükség esetén bevonja a járási állategészségügyi szakembereket. A járási hatóság gondoskodik az illegálisan szállított juhok és kecskék azonnali leöléséről, valamint a nem megfelelő műszaki állapotú, nem csorgás- és csepegésmentes, illetve takarítatlan járművek visszafordításáról.

A Magyarországról induló juh- és kecskeszállítmányok indítását is szigorították. Így kizárólag gyűjtőállomásról indítható kiskérődző szállítmány Magyarországról olyan szállító jármű esetében, amely az indítás előtti két hétben Romániában járt. Ilyen szállítóeszközök esetén kötelező a takarítás és fertőtlenítés a gyűjtőállomáson, amelyet az indítást ellenőrző hatósági állatorvos rendel el. Ennek megtörténtéig megtagadja a szállítmány indítását.

További értesítésig nem engedélyezett Magyarországon pihentetni Romániából indított kiskérődző szállítmányokat.

Az állategészségügyi hatóság valamennyi juh- és kecsketartó figyelmét felhívja arra, hogy kerüljék az illegálisan, jelöletlenül, potenciálisan fertőzött állattartó helyekről való állatbeszállítást, ezért juhot, kecskét csak hivatalosan regisztrált tenyészetből, egyedileg jelölten, megfelelően kitöltött állatszállítási dokumentumokkal ellátottan vásároljanak.

További információ a témáról a https://portal.nebih.gov.hu/-/tajekoztato-a-kiskerodzok-pestiserol oldalon található.

Forrás: Zala Vármegyei Kormányhivatal