Árvízvédelmi telefonvonal: 06 80/204-240

Séta, előadás és beszélgetés a mellrák hónapjában

2023.10.18. 11:52 | Zala Vármegyei Kormányhivatal

Előadással, beszélgetéssel és a Mindszentyneumtól a Dísz térig tartó sétával csatlakoztak a zalaegerszegiek a „Rózsaszín októberhez”, amely a mellrák elleni küzdelmet jelképezi 1985 óta világszerte. A már 33 éve aktívan működő Daganatos Betegek Egyesületének Zala Vármegyei Szervezete kezdeményezésére október 17-én, kedden lezajlott eseményen köszöntőt mondott dr. Sifter Rózsa, Zala vármegye főispánja is.


A korai felismerés segít a mellrák elleni harcban – hívták fel a figyelmet a „Rózsaszín október” résztvevői.

A program a zalaegerszegi Mindszentyneumban kezdődött, ahol az egyesület elnöke, Baranyainé Sifter Mária mutatta be a szervezetet, amely annak idején 12 fővel alakult meg dr. Erdős Sándor főorvos kezdeményezésére az emlőoperáltak összefogásáért.

Dr. Sifter Rózsa főispán köszöntőjében felhívta a figyelmet a hazánkban ingyenes mammográfiai szűrővizsgálatra, amelyre a 45-65 év közötti nőket kétévente hívják, de még mindig nem vesznek részt elegen rajta, noha a korai stádiumban felfedezett betegség jól gyógyítható. Felhívta a figyelmet a szemléletváltás fontosságára is: az egészségtudatosság, a betegségek megelőzésére való törekvés az, amit a gondolkodásunk előterébe kell helyezni – fogalmazott a főispán. Ezután megköszönte a megye „Szűrésbarát munkahely” felhívásához csatlakozott munkáltatóknak, hogy dolgozóik számára lehetővé teszik a szűrővizsgálatok látogatását munkaidőben is. Egyúttal felhívta a többi munkáltatót is, hogy csatlakozzanak a programhoz.

Gecse Péter, Zalaegerszeg Megyei Jogú Város alpolgármestere köszöntőjében elmondta, az egészségügyi szféra, a civil szervezeti háló és az egyén együttes akarata hozhat jobb statisztikákat a gyógyítás terén.

Ezután dr. Milics Margit radiológus, a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház főorvosa tartott előadást az emlőrák szűréséről, korai felismeréséről, kezeléséről és gyógyításáról. A mellrák elleni küzdelem hónapjában országszerte számos akció hívja fel a figyelmet a megelőzésben, gyógyításban kulcsfontosságú korai detektálásra, amihez a szűrővizsgálatokon keresztül vezet az út. Ezt hangsúlyozva mutatott képeket prezentációjában a főorvos asszony, felhívva a figyelmet az életkor, az életmód, a genetika, a familiáris előzmény, a hormonális változás figyelembe vételére, mivel mindez okozati tényező lehet az emlőrák kialakulásában. Évente 8000 új esetet azonosítanak Magyarországon, az éves halálozási ráta pedig 2200 fő, ez utóbbi 30 év alatt sem lett kevesebb. A főorvos jelezte, a mammográfia segítségével jó esélyeket tud biztosítani a gyógyászat, 1-2 mm-es daganatot is képes felismerni, de az onkológia is hatalmas fejlődésen ment át az utóbbi években. A gyógyítás során személyre szabott kezelést kap minden beteg, a kemoterápiát, a hormon- és az immunkezelést, a műtétet igénybe véve – tette hozzá a radiológus.

A találkozón a betegségből gyógyult, s erről könyvet is írt nyugalmazott agrárszakemberrel, dr. Ignácz Magdolnával dr. Tóth Margit, a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház főorvosa beszélgetett.

A rendezvény zárásaként a megjelentek többsége, mintegy hatvanan, rózsaszín molinóval, lufikkal és a ruhájukra tűzött rózsaszín szalagokkal átvonultak a Dísz térre, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a mellrák elleni küzdelem fontosságára.

Forrás: Zalai Hírlap/Zala Vármegyei Kormányhivatal