Szakmai fórum az afrikai sertéspestisről

2023.11.16. 12:03 | Zala Vármegyei Kormányhivatal

Az afrikai sertéspestis (ASP) elleni védekezéssel kapcsolatban szervezett szakmai fórumot a Zala Vármegyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztálya a vármegyei vadászati hatóság, a tájegységi fővadászok, a járási főállatorvosok, valamint a tanácsadói hálózat képviselőjének részvételével november 15-én. A találkozón előadást tartott Dr. Pásztor Szabolcs országos főállatorvos is.

Kép

A zalaegerszegi továbbképző rendezvény különös aktualitást kapott a horvátországi ASP-járvány terjedése miatt. A témában érintett szakembereket dr. Varga Andrea köszöntötte. A Zala Vármegyei Kormányhivatal főigazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy a globalizáció folyamatai kedveznek a világjárványok kialakulásának. „A légiközlekedés fejlődése miatt a fertőzések órákon belül eljutnak a Föld egyik oldaláról a másikra. Új módszerek kellenek tehát, amelyekkel fel lehet venni a harcot az új veszélyekkel. Ezeknek a módszereknek a kidolgozásában és alkalmazásában vár hatalmas feladat a témában érintett szakemberekre” – fogalmazott a főigazgató. Hozzátette, a Covid-járvány idején sikerült bizonyítani, hogy összefogással, kemény munkával és kreativitással gátat tudunk szabni egy ilyen méretű fertőzésnek is. Egyúttal arra kérte a megjelenteket, hogy hasonló összefogást tanúsítva vegyék fel a harcot a sertéspestissel, amely bár nem elsősorban az emberek egészségét fenyegeti, a magyar gazdaságra súlyos csapást mérhet.

A félnapos konferencián a nemzetközi járványügyi aktualitásokról, az ASP gazdasági hatásairól, és a fertőzés elleni védekezés módszereiről is hallhattak előadásokat a megjelentek.

Az afrikai sertéspestis a vaddisznók és a házi sertések heveny, lázas tünetekkel, test-szerte vérzésekkel járó, vírusos betegsége, amely hazánkban kizárólag a vaddisznóállományban, és jelenleg három aktív gócban van jelen: Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyék ukrán és román határhoz közeli részén, a Pilisi Parkerdőben és Nógrád vármegye északi részén.

Forrás: Zala Vármegyei Kormányhivatal