Árvízvédelmi telefonvonal: 06 80/204-240

Szakmákkal és lehetőségekkel ismerkedtek Keszthelyen

2023.11.10. 10:43 | Zala Vármegyei Kormányhivatal

Karrierexpóra invitálta november 10-én a Zala Vármegyei Kormányhivatal a keszthelyi és a zalaszentgróti nyolcadikos diákokat a keszthelyi Csány-Szendrey-iskolába.

„A te utad” című programon bemutatkoztak a térség középfokú oktatási intézményei, a fiatalokat pódiumbeszélgetések várták szakképzésben tanuló diákokkal, illetve már befutott szakemberekkel, s interaktív bemutatókat is tartottak a pályaválasztás előtt álló fiataloknak. Emellett szüleiket és osztályfőnökeiket konferenciára és beszélgetésre is invitálták a szervezők.

Az egész napos programot a kormányhivatal a Zalaegerszegi Szakképzési Centrummal, a zalai kereskedelmi és iparkamarával, illetve a Nagykanizsai Tankerületi Központtal közösen szervezte. A megnyitón dr. Sifter Rózsa, Zala vármegye főispánja kiemelte: a kormány már 2014-ben célként tűzte ki a teljes foglalkoztatottság elérését, 2023-ra, vagyis közel 10 év alatt pedig elértük, hogy talál magának munkát a hazai munkaerőpiacon mindenki, aki dolgozni akar. Hozzáfűzte, ma már nem a munkanélküliség, sokkal inkább a munkaerőhiány okoz problémát.

Dr. Sifter Rózsa hangsúlyozta, ezek a fejlemények örvendetesek a fiatalok számára, hiszen abban a tudatban járhatnak iskolába, hogy tanulmányaik végeztével könnyen találnak maguknak munkahelyet. Ha ehhez hozzávesszük az átlagbérek folyamatos emelkedését, bátran mondhatjuk, hogy bíztató jövő előtt állnak gyermekeink. A pályaválasztási kiállítás pedig abban segíti őket, hogy megtalálják a számukra leginkább testhez álló hivatást, mondta a főispán, aki arról is beszélt: azon munkálkodnak, hogy a zalai fiatalok lehetőleg a szülőföldjükön találják meg a boldogulást.

– Az informatikai, mérnöki végzettséggel rendelkezőknek komoly lehetőségei vannak, de az építőiparban is folyamatos a munkaerő-kereslet, ahogy a logisztika területén is bőven akad álláshely a vármegyében. Mindemellett pedig a kormányhivatal is biztos életpályát kínál az államigazgatás iránt érdeklődőknek, a Balaton vonzáskörzetében pedig a turizmus és a vendéglátás ad perspektívát – sorolta dr. Sifter Rózsa.

Manninger Jenő, Keszthely város polgármestere úgy fogalmazott, a városnak évszázadok óta jó iskolái vannak, amelyek bőséges kínálattal várják az oda jelentkezőket. Az ország további fejlődéséhez elengedhetetlen a képzett munkaerő, ezért is fontos a szakképző intézmények magas színvonalú tevékenysége, s persze kellenek az ehhez hasonló, a pályaválasztást segítő rendezvények is – emelte ki a polgármester.

A program folytatásaként dr. Sifter Rózsa és Manninger Jenő átadta a Szakmák, mesterségek világa című rajzpályázat díjait. A megmérettetésre hat iskolából 42 alkotás érkezett, bemutatva például a méhész, a felszolgáló, az énekes, a sebész, a darukezelő, vagy éppen a paleontológus munkáját. Az első helyen Rezi Izabella (Hévíz) végzett, a további sorrend: 2. Kolics Csenge (Ranolder), 3. Tomonicska Vince (Alsópáhok), különdíjat Aranyos Sára, Pap Eszter Lili (mindkettő Csány-Szendrey) és Gáspár Janka (Alsópáhok) kapott. Gratulálunk a díjazottaknak!

Forrás: Zala Vármegyei Kormányhivatal, Zalai Hírlap