Csütörtöktől szünetel az Európai Egészségbiztosítási Kártyával kapcsolatos ügyintézés

Csütörtök (2024. október 17.) 17.00 órától hétfő (október 21.) 07.00 óráig karbantartás miatt szünetel az Európai Egészségbiztosítási Kártyával kapcsolatos ügyintézés.

Szíves megértésüket és türelmüket köszönjük!

SzemlÉLETváltás a fogyatékkal élők intézményi ellátásában

2024.10.01. 14:20 | Zala Vármegyei Kormányhivatal

Három évvel ezelőtt alakult meg a szociális gondozó intézmények szemléletváltását szorgalmazó munkacsoport, amely négy vármegyében három területen ért el azóta hathatós változást a különböző sérültség miatt eltérő életlehetőséggel élő gondozottakkal való kapcsolattartásban. Ennek tapasztalatait összegezték egy szeptember 30-ai konferencián, amelyen a zalaiak mellett nógrádi, szabolcsi, borsodi és csongrádi szakemberek vettek részt.

A zalaegerszegi konferencia résztvevőit először dr. Sifter Rózsa főispán köszöntötte, aki kiemelte, hogy a fogyatékossággal élő, vagy bármilyen okból ápolásra, segítségre szoruló ember önbecsülésének megőrzésében nagy felelőssége van az őt ápoló, gondozó személyeknek. Aki azt a célt tűzi ki maga elé, hogy a szociális intézményekben gondozott embereket önállósághoz segíti, azzal öntudatuk erősítését kezdi meg.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere üdvözölte a városba érkező szakembereket és elismeréssel adózott a szociális szférában dolgozók munkája előtt.

Zimborás Béla, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Zala Vármegyei Kirendeltségének vezetője elmondta, hogy Zalában 20 ellátási helyszínen 361 fő részére nyújtanak ellátást a hagyományos intézményi keretek között, illetve támogatott lakhatás keretében, azaz házakban, kisebb közösségekben.

A szemléletváltást szorgalmazó program kidolgozásában a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság intézményi hálózata mellett az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) vett részt,  amely szervezetet az elnök, Gyene Piroska mutatta be. 

Az önérvényesítés erősítésének témakörét Csongrád-Csanád vármegye kirendeltségének munkatársai összegezték. Nyári Amália kirendeltségvezető, Tiszaváry Péter intézményvezető és Szentpéteri Szilvia fejlesztő pedagógus beszélt a szegedi eredményekről. Kiderült, a boltbajárás, a kirándulás, a tömegközlekedés, a városi túra, az intézeti ünnepség bonyolítása mind-mind olyan feladat, amelybe bevonják a lakókat, hiszen ezek a programok gazdagítják tapasztalataikat, önbizalmat adnak számukra a megtanult közösségi normák révén. Hangsúlyozták, a lakók öröme, jólléte érdekében a környezet érzékenyítését is el kell végezni.

Az önálló döntéshozatalt segítő témakör eredményeit a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyében dolgozó szakemberek, míg az önálló életvitelre trenírozó programot a nógrádi fejlesztő pedagógus és az ÉFOÉSZ két tisztségviselője mutatta be. 

A programhoz való csatlakozás lehetőségéről, formájáról Sebán Zoltán, a SzemlÉLETváltás munkacsoport koordinátora tájékoztatta a résztvevőket. 

Forrás: Zala Vármegyei Kormányhivatal, Zalai Hírlap