Szent Flóriánra emlékeztek a tűzoltók Búcsúszentlászlón

2022.05.04. 15:55 | Zala Vármegyei Kormányhivatal

Hűség, hivatástudat, önzetlenség, segítségnyújtás, akarat. Ezek olyan szavak, amelyek a
tűzoltókat nemes elődjükhöz, Szent Flóriánhoz kapcsolják – fogalmazott
köszöntőjében Egri Gyula dandártábornok, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője a Flórián-napi ünnepségen.

Kép

A dandártábornok a búcsúszentlászlói templomban 2022. május 3-án elmondta: arra esküdtünk, hogy Szent Flórián szellemét tovább visszük, követjük, és tesszük mindazt, amit az emberség, a tisztesség, a becsület ma is megkövetel. Ez a tűzoltói hivatás lényege, ők azok, akik elsőként szállnak szembe a tűzzel, vízzel, természeti erőkkel.

Az igazgató emlékeztetett, hogy 2012-ben jött létre a katasztrófavédelem mai rendszere, amely integrálta a polgári védelmet, a tűzoltóságot, később pedig a kéményseprői szolgálatot is.

Az említett évben vette át az igazgatóság vezetését Egri Gyula, aki az elmúlt évtized jelentősebb „tűzoltós” eseményeit is felidézte, utalva arra, hogy számára e visszatekintés elköszönés is, hiszen hamarosan nyugállományba vonul.

Kép

Az ünnepségen Nagy Bálint, a térség országgyűlési képviselője beszédében méltatta a tűzoltók, a tüzes mesterséggel foglalkozók munkáját. Külön köszönetét fejezte ki a hivatásos és az önkéntes tűzoltóknak azért, hogy minden körülmények között lehet rájuk számítani.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos is részt vett a tűzoltók napján, a rendezvény résztvevőihez intézett beszédében köszönetet mondott a tűzoltók helytállásáért, és méltatta Egri Gyula vezetői tevékenységét.

Az esemény keretében kiemelkedő szakmai teljesítménye elismeréseként megyei igazgatói dicséretben és jutalomban részesült Lengyel László tűzoltó alezredes, kiemelt főelőadó; Horváth János címzetes tűzoltó törzsőrmester, beosztott tűzoltó; Varga Béla címzetes tűzoltó zászlós, gépjárművezető; Cseresznyés Dániel tűzoltó hadnagy, rajparancsnok és Horváth Zsolt Ferenc címzetes tűzoltó törzsőrmester, gépjárművezető. Oklevelet kapott Prepok Attila tűzoltó alezredes, polgári védelmi felügyelő; valamint Kemény József nyugállományú polgári védelmi ezredes.

Kép

Az elismerések átadását követően a résztvevők a Szent László-templom kertjében koszorúkat helyeztek el Szent Flórián szobornál. A Zala Megyei Kormányhivatal képviseletében a rendezvényen Héder Miklós főigazgató volt jelen, a katasztrófavédelem szakterületén tevékenykedő szakemberek iránti megbecsülés és tisztelet jeleként.

Forrás: Zala Megyei Kormányhivatal, Zalai Hírlap