Szép fejlődési ívet futott be Zalakaros az elmúlt negyedszázadban

2022.07.18. 16:28 | Zala Vármegyei Kormányhivatal

Nekünk, magyaroknak ma újra két tűz között kell megőrizni magunkat és megvédeni mindazokat az értékeket, ami a miénk - mondta dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke 2022. július 14-én, csütörtökön a Zalakaros várossá nyilvánításának 25. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen.

Az eseményre a Karos Korzó rendezvénytermében került sor, részt vett rajta többek közt Nagy Bálint, az Építési és Beruházási Minisztérium államtitkára, Sylwester Lewicki, Olesno város polgármestere, Harald Lechner, Asperhofen polgármestere, valamint a meghívott települések delegációi. A Himnusz hangjai után – egy szép hagyomány keretében – a 2021. július 1-je és 2022. június 30-a között született babákat köszöntötték, szám szerint 14-et. Novák Ferenc polgármester és Vlasicsné Dörgönye Márta képviselő a babakendő felhelyezésével avatta zalakarosivá a gyermekeket, majd a nevükkel ellátott szalagot kötöttek a babazászlóra, dr. Háda László plébános áldása kíséretében. 

Novák Ferenc polgármester ünnepi beszédében úgy fogalmazott: az elmúlt két és fél évtizedben kistérségi központtá vált a város, ahol mentőállomás és tűzőrség létesült, orvosi ügyeleti szolgálat kezdte meg működését, bölcsőde és új templom is épült. Elmondta ugyanakkor, hogy a 25 év alatt megvalósított számos jelentős beruházás mellett rengeteg megoldandó feladat áll még előttük. A képviselőtestület látja, tudja a teendőket, személyi ellentétektől mentesen, közösen igyekszik az ott élőket szolgálni. Bíznak a kormányban, annak turizmuspolitikájában, válságkezelésében – hangsúlyozta a polgármester, majd hozzátette: őszintén reméli, hogy választókörzetük új képviselője, Nagy Bálint is szívén viseli településük sorsát, ahogyan tette azt elődje, Manninger Jenő is, akinek már 10 évvel ezelőtt Zalakarosért kitüntetéssel ismerték el fáradozásait.

A város vezetője szerint: nemcsak az a fontos, hogy mi történt az eltelt időszakban, hanem az is, hogy kik töltötték meg tartalommal az elmúlt negyed évszázadot. Megemlítette elődjét, Szirtes Lajos polgármestert, aki 13 éven keresztül állt a település élén, munkásságát díszpolgári címmel jutalmazták.  
- Az egyének mellett családjaink, közösségeink, civil szervezeteink szerepe is meghatározó. Több mint 30 különböző csoport tesz Zalakarosért, az emberekért, amelyek sora a 92 éve működő Önkéntes Tűzoltó Egyesülettől kezdve a várossal egyidős Dalárdán át a mindössze 14 éves, mégis meghatározó jelentőségű turisztikai egyesületig terjed. Több százan dolgoznak önkéntesen saját maguk és a településen lakók boldogulásáért, őket is köszönet illeti – emelte ki a polgármester.

Ezután következett annak a 21 zalakarosi fiatalnak a köszöntése, akik idén töltötték be a 18. életévüket, képviseletükben Dömötör Csenge és Balogh Levente kötötték fel a neveiket tartalmazó szalagot a város zászlajára.

A továbbiakban Sylwester Lewicki, a lengyel partnertelepülés, Olesno város polgármestere, illetve Nagy Bálint államtitkár mondott beszédet. Előbbi kiemelte: nagyon jó a kapcsolatuk Zalakarossal, és a lengyel város ajándékaként egy akvarellt adott át Novák Ferencnek. Az államtitkár pedig azt hangsúlyozta, hogy a balatoni régió települései csak együtt lehetnek sikeresek, egymással rivalizálva nem, ezért ő minden erejével támogatni fogja ezt az összefogást.

Az elmúlt években elért zalakarosi sikereket méltatta, de beszélt aktuálpolitikai kérdésekről is dr. Kövér László, aki jelen volt a várossá nyilvánításkor is.

- Ki kell mondani, hogy az Európai Unió eddigi sikertörténetét veszély fenyegeti, viharfelhők gyülekeznek a kontinens, így Magyarország fölött is – szögezte le. - Ha a folyamat nem áll meg, akkor az ország települései, így itt, Zalakaros fölött is rosszra fordulhat az idő. Tőlünk keletre véres háború zajlik, ami felbolygatta a világ gazdaságát. Nincs elég nyersanyag, nincs elég energia, vágtat az infláció. Olyan háborús karácsony elé néz Európa, amilyenhez hasonlót a második világháború óta nem élt meg. Nekünk, magyaroknak pedig újra két tűz között kell megőrizni magunkat és megvédeni mindazokat az értékeket, ami a miénk. Másrészt azt gondolom, Európának tanulni kellene Amerikától, ahol azt mondják: Amerika az amerikaiaké. Miért ne lehetne akkor Európa az európaiaké? – fogalmazott az Országgyűlés elnöke.

Ezt követően került sor a városnapi elismerések átadására. Zalakaros Ifjú Tehetsége díjat vehetett át Hozensteiner Csilla és Hozensteiner András a teremíjászat sportágban elért kimagasló eredményeikre tekintettel. Zalakarosért kitüntető címet adományoztak a Karos Park Kft. részére, megköszönve a városüzemeltetési gazdasági társaság színvonalas tevékenységét a településtisztaság, a virágosítás terén elért kiemelkedő munkáját. A díjat Biczó Tamás, a cég ügyvezetője vette át. Zalakaros Turizmusáért és Vendéglátásáért kitüntető címet kapott Üsztöke Botond, a Zalakarosi Turisztikai Egyesület elnöke és a Hotel Karos Spa vezérigazgatója a város turisztikai szolgáltatásainak fejlesztése, valamint az ágazatban tevékenykedő szereplők közti kooperáció elősegítése érdekében végzett példaértékű munkavégzéséért. Zalakaros Sportjáért díjat vehetett át Bognár Ottó Péter, a Zalakaros és Térsége Sportegyesület elnöke több évtizedes lelkiismeretes és kitartó tevékenységéért. Zalakaros emlékplakettet kapott Bazsóné Horváth Magdolna a település közösségi, kulturális életében betöltött több évtizedes aktív szerepéért. Ugyancsak Zalakaros emlékplakettet vehetett át Deutsch Bálint a település turizmusában és vendéglátásában betöltött évtizedes szerepéért, koordináló, kezdeményező tevékenységéért. Végül, de nem utolsó sorban Zalakaros Kultúrájáért díjjal ismerték el a Rügyecske Tánccsoportnak a város életében betöltött aktív részvételét, a díjat Paksi Valéria, a tánccsoport vezetője vette át.

A városnapi ünnepségen a Bojtár Népzenei Együttes, Pávlicz Erika népdalénekes, Mérei Gabriella színésznő és a Rügyecske Tánccsoport lépett fel.

Az eseményt záró állófogadáson dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott mondott pohárköszöntőt. Kifejtette: Zalakaros története egy igazi sikertörténet, hiszen nem sok vidéki település mondhatja el magáról, hogy lélekszáma folyamatosan emelkedik. Ez mutatja a legjobban, hogy a város vezetése kiváló munkát végez – szögezte le. Az igazi összetartó közösséggé kovácsolódott lakosságot méltatva megjegyezte: őszintén vallja, hogy ezek az emberi kapcsolatok a legfontosabb pillérei a múlt és a jövő sikereinek.

A kormánymegbízott Csutoros Sándor alkotását, a Termál úton álló Életfa-szobrot emelte ki példaként a város gyarapodásának szimbólumaként. „Ne feledjük, az Életfa a nem csak a növekedés, hanem a béke szimbóluma is. A béke ugyanis elengedhetetlen feltétele a gyarapodásnak. És a béke az, amire most Magyarországnak is szüksége van.” – zárta gondolatait dr. Sifter Rózsa.

Forrás: Zalai Hírlap/Zala Megyei Kormányhivatal