Árvízvédelmi telefonvonal: 06 80/204-240

Testvérvárosok delegációit fogadták Zalaegerszegen

2023.09.11. 13:29 | Zala Vármegyei Kormányhivatal

A Vadpörkölt és Borfesztivál – Zalai teríték 2023 programsorozat alkalmából a zalai vármegye székhelyvárosának tizenhárom testvérvárosi és baráti küldöttségét fogadták 2023. szeptember 8-án, pénteken délelőtt a díszteremben. Az ünnepségen Balaicz Zoltán polgármester mondott köszöntőt, majd a küldöttségek vezetői szóltak a jelenlévőkhöz.

A vendégek fogadásához a Zalai 47. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület tagjai álltak sorfalat, majd a vadászkürt hívó jelzése és a himnusz elhangzása után a házigazda város nevében Balaicz Zoltán elmondta, Zalaegerszegnek fontos törekvése, hogy aktív és szoros kapcsolata legyen a határon túli magyar közösségekkel, így testvérvárosunk van Erdélyben, Kárpátalján, Muravidéken, és 2017 óta már a Felvidéken is. A polgármester együttérzéssel köszöntötte a legnehezebb helyzetben lévő Beregszász küldöttségét, majd kiemelte:

- 2023-ban kiemelkedő zalaegerszegi eseményre idén nem emlékezünk, helyette az 1848-as forradalom kitörésének 175-dik évfordulóját ünnepeljük, annak zalaegerszegi vonatkozásaival együtt – folytatta gondolatait a városvezető. - Érdemes megjegyezni, hogy idén 730 éves az az 1293-ban kiadott oklevél, amely Zalaegerszeg nevének újabb írásos említését tartalmazza, már "Egerzeg" formában.

Balaicz Zoltán végül hozzátette, az elmúlt évtizedekben kiterjedt nemzetközi kapcsolatrendszert alakítottak ki, fontos testvérvárosi szálak szövődtek, megismerték egymás kultúráját, művészetét, gasztronómiáját, sportját és gazdaságát. A barátság mellett az örök európai értékek, egymás kölcsönös tisztelete és megbecsülése, valamint a jövő közös építése iráni elkötelezettség köti össze ezeket a társaságokat, közösségeket, zárta beszédét a polgármester.

Ehhez a gondolatmenethez kapcsolódóan szólaltak fel a küldöttségek képviselői is, akik ugyancsak hangsúlyozták: az egymással kötött barátságot nagy becsben tartják. S tudják azt is, hogy szükségben, békében mindig számíthatnak egymásra.

Az ünnepség végén Vigh László országgyűlési képviselő zárszavában arra hívta fel a figyelmet, hogy bár magyar testvéreink és külföldi barátaink távol élnek tőlünk, mégis együvé tartozunk. Emlékeztetett továbbá arra is, hogy Magyarország alkotmányos rendjébe foglalta az Isten, haza, család keresztény értékek szellemiségét.

A programsorozat a délelőtti rendezvényt követően délután további eseményekkel folytatódott, melyek mindegyékén személyesen vett részt dr. Sifter Rózsa, Zala vármegye főispánja is.

Forrás: Zala Vármegyei Kormányhivatal, Zalai Hírlap