Árvízvédelmi telefonvonal: 06 80/204-240

Ülésezett a Zala Vármegyei Államigazgatási Kollégium

2023.12.11. 15:56 | Zala Vármegyei Kormányhivatal

A Zala Vármegyei Államigazgatási Kollégium december 8-án tartotta meg 2023. évi ülését dr. Sifter Rózsa főispán, a kollégium elnökének vezetésével. A rendezvénynek a Mindszentyneum adott helyet Zalaegerszegen.

Míg az elmúlt éveinket a Covid-járvány, addig a 2023-as évünket az orosz-ukrán, illetve most a hamász-izraeli háború és annak gazdasági hatásai határozzák meg, veszélyeztetve a kontinens és a világ békéjét, az országok működőképességét. Éppen ezért az utóbbi időszak központi intézkedései főként a háború gazdasági kártételeinek enyhítése irányába hatottak. Ezzel egyidejűleg fókuszba került a honvédelem fontossága is, így nem véletlen, hogy mai ülésünknek is az egyik központi témája – emelte ki köszöntőjében dr. Sifter Rózsa, majd hozzátette: pozitív fejlemény ugyanakkor, hogy a hátráltató tényezők ellenére Zala vármegye, illetve annak gazdasága továbbra is fejlődik, erősödik. Nemkülönben Zalaegerszeg, ahol a folyamatos előrelépés napjainkban is szemmel látható.

Ennek a fejlődésnek egy szimbolikus épületében tarthatjuk meg mai ülésünket: a Mindszentyneum nem csak az építkezés, a gyarapodás jelképe, de leképeződése annak a lelki folyamatnak is, melynek révén a magyarok visszatalálnak keresztény hagyományaikhoz, azokhoz az értékekhez, melyeket Mindszenty József képviselt, és amelyeket évtizedekig háttérbe kényszerített a diktatúra ideológiai elnyomása – fogalmazott a főispán.

Nem csak építészeti bravúr ez az épület, de egyszerre hordozza magába az innovációt és a kultúránkat alapjaiban meghatározó értékek tiszteletét is. Bátran mondhatom, hogy kifejezi mindazokat a törekvéseket, melyekért együtt küzdünk a vármegye és a város vezetőivel, annak érdekében, hogy Zala továbbra is kiemelt szerepet foglalhasson el Magyarország vármegyéi között – hangsúlyozta dr. Sifter Rózsa.

Az Államigazgatási Kollégium 4 napirendi pontot tárgyalt meg az ülésen, melyeket mind egyhangú szavazással fogadott el a tagság.  

Balaicz Zoltán zalaegerszegi polgármester a város múltjáról, jelenéről és jövőjéről szóló előadásában arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt kilenc évben 5 ezer új munkahely jött létre a vármegye székhelyén, az iparűzési adó pedig 3 milliárdról 7,4 milliárd forintra növekedett. Mint mondta, jelenleg a munkaerőhiány okoz gondot, amely helyben nem megoldható. További nagyberuházások várhatóak, ezért szükség van a külföldi vendégmunkásokra, akik meghatározott törvényi keretek között dolgozhatnak az országban – emelte ki a polgármester.

Havasi Bálint, a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatóságának főigazgatója a helyi múzeumok közösségi kapcsolatainak fejlesztéséről beszélt, Ferge László őrnagy, a Magyar Honvédség 20. számú Hadkiegészítő és Toborzó Irodájának vezetője, valamint Kalotsa Gergely őrnagy, a Zala Vármegyei Területi Védelmi Bizottság munkatársa pedig a katonai pálya népszerűsítése, valamint a Magyar Honvédség Zala vármegyei toborzási tapasztalatai témakörökben tájékoztatták a közigazgatási szervek megjelent képviselőit.

 Végezetül a Kollégium Ügyrendjének módosításáról szavazott a tagság.

Forrás: Zala Vármegyei Kormányhivatal, Zalai Hírlap