Ünnepséget rendeztek a magyar egészségügy napján Zalaegerszegen

2022.07.04. 10:48 | Zala Vármegyei Kormányhivatal

A tragikus sorsú magyar tudós életműve arra is tanítja a mindenkori orvosokat és segítőiket, hogy az orvostudomány fejlődése érdekében nyitottnak kell lenni az újdonságokra, mert ez a beteg gyógyulását segítheti.

Egyebek mellett ezt fogalmazta meg  köszöntőjében dr. Károlyi Sylvia, megyei tisztifőorvos 2022. július 1-jén, pénteken a megyei kormányhivatal által tartott Semmelweis-napi rendezvényen. Majd így folytatta: Semmelweis Ignác hazaszeretete, korát megelőző tudományos szemlélete, rendíthetetlen kitartása és megalkuvást nem ismerő hite az igazságában a mai napig példát állít az utókor orvosainak.

Az ünnepségen dr. Kecskés Gábor, a megyei kórház főorvosa  Semmelweis Ignác munkásságának kevésbé ismert aspektusait is felvillantotta. Mint beszédében utalt rá, már Mózes negyedik könyvében szerepelt, hogy aki holttestet érint, tisztátalanná lesz hét napig. Ennek dacára a következő évszázadok orvosi gyakorlatában feledésbe merült a régi igazság, amit Semmelweisnek kellett újra kimondania. Az általa javasolt klórvizes kézmosást mégis elutasítás fogadta. A szakmában tekintélynek örvendő orvosok vitatták álláspontját, miközben a halálozási számok rövid időn belül igazolták Semmelweis megfigyelések alapján levont következtetéseit.

A jelenre áttérve dr. Kecskés Gábor emlékeztetett rá, a koronavírusról is rengeteg téves kinyilatkoztatás hangzott el, és ugyanúgy ellenállással járt a legegyszerűbb megelőzési szabályok, a maszkviselés, a kézmosás bevezetése is.

A megyeháza Deák termében megtartott ünnepségen a népegészségügyért végzett áldozatos, példamutató munkájuk elismeréseként dr. Sifter Rózsa kormánymegbízottól és dr. Kecskés Gábor főorvostól emléklapot vehetett Antiné Tóth Szilvia megyei szűrési koordinátor, egészségfejlesztő szakügyintéző, Mester Beáta egészségügyi igazgatási szakügyintéző, valamint a közegészségügyi-járványügyi szakügyintézők közül Barabás Tímea, Németh Szilvia, Szabó-Szajkó Nikolett és Baj Zsolt.

Forrás: Zalai Hírlap, Zala Megyei Kormányhivatal