Versenyképes járások 65 milliárd forintból, fórum a Megyeházán

2024.10.21. 10:59 | Zala Vármegyei Kormányhivatal

2025 januárjától a kormány döntése értelmében új program indul a központi és a vidéki térségek fejlettségi különbségeinek mérséklése, a vidék népességmegtartó erejének növelése érdekében. A Versenyképes Járások Területfejlesztési Program részleteiről tartott fórumot október 17-én Mayer Gábor, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára Zalaegerszegen.

Kép
Versenyképes járások, Vigh László országgyűlési képviselő, dr. Sifter Rózsa főispán, Mayer Gábor szakmai államtitkár, dr. Pál Attila, a ZVÖ elnöke és Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere

A megjelenteket dr. Sifter Rózsa, Zala vármegye főispánja köszöntötte, aki elmondta - üdvözöli a kormány új kezdeményezését, ami fokozhatja Zala apró falvainak népességmegtartó erejét.

A Versenyképes Járások Területfejlesztési Program az összes hazai járásnak önálló fejlesztési keretet biztosít, aminek segítségével olyan közszolgáltatási, munkaerőpiaci problémák megoldását szeretnék segíteni, amelyek a járások működési szempontjából meghatározóak – hangsúlyozta tájékoztatójában Mayer Gábor, majd hozzátette: azért volt szükség a program létrehozására, mert Magyarországon komoly területi különbségek vannak gazdaság és fejlődés tekintetében. A főváros gazdasági ereje kétszerese a legfejlettebb régió gazdasági erejének, egy főre vetítve. A budapesti GDP az európai uniós átlaghoz viszonyítva 158 százalékon áll, a következő legfejlettebb régió, a Közép-Dunántúl 71 százalékot ér el, míg Nógrád vármegye csupán 45 százalékot. 

A tájékoztatót követően a meghívott polgármestereknek lehetőségük volt kérdezni, javaslatokat tenni a programmal kapcsolatban. Mayer Gábor az észrevételekre reagálva kiemelte, a projekt célja az is, hogy serkentse a települések közötti kommunikációt, mivel az új anyagi források hatékony felhasználása megkívánja majd a szomszédos önkormányzatok szoros együttműködését.  
 

Forrás: Zalai Hírlap/Zala Vármegyei Kormányhivatal