Csütörtöktől szünetel az Európai Egészségbiztosítási Kártyával kapcsolatos ügyintézés

Csütörtök (2024. október 17.) 17.00 órától hétfő (október 21.) 07.00 óráig karbantartás miatt szünetel az Európai Egészségbiztosítási Kártyával kapcsolatos ügyintézés.

Szíves megértésüket és türelmüket köszönjük!

Zalában is elindult az Ifjúsági Garancia Plusz program

2024.10.03. 14:17 | Zala Vármegyei Kormányhivatal

Zalaegerszegen, a Korona Szalonban tartották az „Ifjúsági Garancia Plusz” projekt nyitórendezvényét a Zala Vármegyei Kormányhivatal szervezésében 2024. október 2-án, szerdán. A rendezvény előadói áttekintették a 2015-2023-as első ciklus eredményeit, és a 2023-2027-ig tartó fejezet feladatait.

A program lényege, hogy azon 30 év alatti – azaz a 15. életévüket betöltött, de a 30. életévüket  még nem betöltött – fiatalok számára, akik nem tanulnak, nem dolgoznak, a foglalkoztatási szolgálat által 4 hónapon belül valamilyen konkrét lehetőséget kell felajánlani az elhelyezkedésre, a munkatapasztalat-szerzésre vagy a tanulásra.

Működtetésének célja, hogy a fiatalok minél rövidebb időt töltsenek munkanélküliségben, inaktivitásban vagy tanulás nélkül, illetve, hogy személyre szabott segítséget kapjanak a munkaerőpiaci helyzetük javításához.

A segítségnyújtás első szakaszában foglalkoztatást elősegítő szolgáltatások, egyéni/csoportos tanácsadások formájában történik a fiatalok segítése, amelyek során ifjúsági tanácsadó munkatársak segítenek a fiataloknak saját, egyéni tervet kialakítani a továbblépésük irányára.

A tanácskozáson résztvevőket dr. Sifter Rózsa, Zala vármegye főispánja köszöntötte, aki beszédében kiemelte: a fiatalok munkához jutásának segítése ma Magyarországon számos okból kiemelten fontos és hasznos: a fiatal munkaerő bevonása hozzájárul a gazdasági fejlődéshez. Az új ötletek és innovációk, amelyeket a fiatalok hoznak, dinamizálhatják a gazdaságot. A munkavállalás révén olyan gyakorlati tapasztalatokhoz jutnak, amelyek segítik őket a jövőbeli karrierjükben. Ez elősegíti a készségfejlesztést és a kompetenciák bővítését. A generációs különbségek áthidalásában és a fenntartható fejlődés támogatásában is komoly szerepe van a fiatalok munkába állásának, hiszen ők képviselik a jövőt, hangsúlyozta a főispán, majd hozzátette: bár ez a projekt már kisebb költségvetéssel dolgozik, a közel 1,9 milliárdos összeg a 2027-ig tartó projektidőszakban így is sok zalai fiatalember karrierjét alapozhatja meg, ami életre szóló segítség nem csak nekik, de családjaiknak is.

Vigh László országgyűlési képviselő köszöntőjében a fiatalok helyzetére utalva elmondta, hogy mennyire fontosnak tartja esetükben, hogy olyan munkát válasszanak, amelynek végzése hosszú távon is örömet okoz számukra. Kiemelte, hogy a statisztikák szerint ma 4,8 millió adófizetőt tartanak számon Magyarországon, s arról is beszámolt, hogy ma már többen jönnek haza külföldről, mint ahányan munkavállalási céllal elhagyják az országot.  

A projekt részleteit dr. Babati Szabolcs, a kormányhivatal foglalkoztatási, foglalkoztatás-felügyeleti és munkavédelmi főosztályának vezetője ismertette: az EU 2013-ban indította útjára a fiatalok számára a munka világába való belépéshez kínálatot adó programot. Első körben a 15-25 éves korosztály volt a célcsoport, melynek felső határát most felemelték. Stratégiai jelentőségű pillérprojektről van szó, amely a korosztály 18 százalékos rátáját 10 év alatt 13 százalék alá csökkentette – emelte ki a főosztályvezető. Magyarországon 2014-ben közel 300 ezer 15-25 év közötti fiatal nem dolgozott, és nem is tanult, mára ez a szám 180 ezer körül mozog. Míg Zala vármegyében 2014-ben az érintett korosztályból 3100 fő szerepelt az álláskeresők között, addig mára harmadára csökkent a létszámuk – hangsúlyozta dr. Babati Szabolcs.  

A fiatalok egyéni tervének megvalósítását bértámogatással, lakhatási támogatással, utazási támogatással, a képzéshez nyújtható álláskeresést ösztönző juttatással, valamint a szolgáltatások ideje alatt nyújtható pénzbeli juttatással segítik a program keretében.

Forrás: Zala Vármegyei Kormányhivatal, Zalai Hírlap