Csütörtöktől szünetel az Európai Egészségbiztosítási Kártyával kapcsolatos ügyintézés

Csütörtök (2024. október 17.) 17.00 órától hétfő (október 21.) 07.00 óráig karbantartás miatt szünetel az Európai Egészségbiztosítási Kártyával kapcsolatos ügyintézés.

Szíves megértésüket és türelmüket köszönjük!

Zalában is indul a Nyári diákmunka program

2023.06.19. 15:47 | Zala Vármegyei Kormányhivatal

Legkevesebb 800 16-25 év közötti, nappali tagozatos tanuló vállalhat nyári diákmunkát július-augusztusban Zala vármegyében. A program megvalósításához a kormány mintegy 105 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosít.

Kép

A kormány az idén tizenegyedik alkalommal induló Nyári diákmunka programra 3,5 milliárd forintot fordít, aminek köszönhetően több mint 26 ezer fiatal foglalkoztatásához járulhat hozzá országszerte. A diákok idén is júliusban és augusztusban vállalhatnak munkát, amivel nem csak jövedelemhez juthatnak, de értékes korai munkatapasztalatot is szerezhetnek.

A mintegy  800 Zala vármegyei tanuló a programban két típusú – önkormányzati, illetve a mezőgazdaság, a turizmus és vendéglátás területén folytatott – diákmunkára jelentkezhet. Míg előbbinél legfeljebb napi 6 órában, utóbbinál akár napi 8 órában is dolgozhatnak.

Az önkormányzati diákmunka keretében a foglalkoztatók a területi, települési önkormányzatok és önkormányzati alaptevékenységet végző intézményeik, továbbá egyházi jogi személyek lehetnek. Ebben a konstrukcióban a diákok havi munkabérének 100 százalékát fizeti meg az állam. A mezőgazdaság, turizmus és vendéglátás területén történő foglalkoztatás esetén pedig a munkabér 75 százaléka fedezhető a központi forrásból.

A támogatás megállapítása során havi munkabérként a szakképzettséget igénylő munkakör esetében fejenként bruttó 222 300 forint vehető figyelembe, míg a szakképzettséget nem igénylő munkakör esetében 174 000 forint, amelyek összege rövidebb munkaidejű foglalkoztatásnál arányosan csökken.

A diákoknak a területileg illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályán kell kérniük a nyilvántartásba vételüket június 15-től. A munkáltatók a tervezett foglalkoztatás kezdetét megelőzően szintén a foglalkoztatási osztályon nyújthatják be munkaerőigényüket, amelyben meg kell határozniuk a foglalkoztatni kívánt létszámot, illetve a szakmát, a munkakört (foglalkoztatási területet). A nyári diákmunka program részleteiről a https://www.munka.hu/ oldalon vagy a járási hivatalok foglalkoztatási osztályain tájékozódhatnak az érdeklődők.

Forrás: Zala Vármegyei Kormányhivatal