Árvízvédelmi telefonvonal: 06 80/204-240

A Zalaegerszegi Szív- és Érbeteg Egyesület 35 éves jubileumát ünnepelték

2023.09.21. 13:55 | Zala Vármegyei Kormányhivatal

Dr. Zörényi István kardiológus kezdeményezésére jött létre 35 évvel ezelőtt a Zalaegerszegi Szív- és Érbeteg Egyesület, mely a közösségi élet erejét használva segíti az érintett betegségekkel küzdők gyógyítását, gyógyulását.

A szervezet szeptember 21-én, szerdán délután a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben tartotta jubileumi ünnepi rendezvényét, melyen Balaicz Zoltán polgármester, dr. Sifter Rózsa főispán, dr. Gasztonyi Beáta, a vármegyei kórház főigazgatója, valamint dr. Kocsis Gyula, a zalai nyugdíjas szervezetek szövetségének vezetője méltatta a civil egyesülés munkáját, melynek elmúlt években végzett tevékenységét dr. Németh Barnabás főorvos, a betegklub elnöke idézte fel.

Dr. Sifter Rózsa beszédében kiemelte: rendkívül fontos a Zalaegerszegi Szív-és Érbeteg Egyesület, és a hozzá hasonló szervezetek munkája, mert a személyes meggyőzés, az odafigyelő gondoskodás bármilyen médiakampánynál erősebb lehet. A volt szocialista országokban jellemző kórházközpontúságról tehát a megelőzésalapú szemlétre való áttérés a cél, hangsúlyozta a Főispán, majd hozzátette: Népegészségügyi programja révén a magyar kormány, ennek megfelelően a Zala Vármegyei Kormányhivatal, és annak népegészségügyi szakterülete is elkötelezett a szív- és érrendszeri betegségek visszaszorításában, ezért a prevenciót minden fórumon központi témaként kezeli.

Ezt követően emlékplakettet vehettek át az egyesület tisztségviselői, majd a leköszönő elnökhelyettes, Halász Vincéné Vera sokéves szervező munkáját méltatták.

Az ünnepi program keretében dr. Lupkovics Géza kardiológus főorvos, a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház orvos-igazgatója tartott előadást Hogyan tartsuk a szívünket fiatalon? címmel, melyben azokra az életmódbeli veszélyforrásokra hívta fel a figyelmet, melyek a szív- és érrendszeri betegségek kiváltó okai lehetnek. Az élet négy palackból áll, mondta, a cumisüveg, az üdítős, majd alkoholos palackok után az infúziós a negyedik, utóbbira kerüljön sor minél később, kívánta az egybegyűlteknek.

Forrás: Zala Vármegyei Kormányhivatal, Zalai Hírlap