Büntetés helyett hasznos tanácsokat osztottak a közlekedési hatóság munkatársai a kiskunhalasi Családi Napon

2023.06.28. 15:10 | Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal

A Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal Közlekedési, Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztály, mint közlekedési hatóság is részt vett a Kiskunhalasi Rendőrkapitányság által 2023. június 24. napján, szombaton megtartott Családi Nap elnevezésű rendezvényen, ahol a hatóság munkatársai rendhagyó módon bírság helyett hasznos tanácsokkal és információkkal látták el az érdeklődőket.

A közlekedési hatóság a rendezvény helyszínére szállította a mobil műszaki vizsgálóállomását, amely nagy sikert aratott a gyermekek és a felnőtt érdeklődők körében is.

A rendezvény résztvevői betekinthettek a kulisszák mögé, közelről is megismerhették a mobil vizsgálóállomás technológiai eszközállományát és azokat működés közben is bemutatták a hatóság munkatársai.

A járművel érkező látogatók számára lehetőség volt általános járműműszaki állapotfelmérésre, illetve megvizsgáltathatták járműveiket a mobil vizsgálóállomás eszközeivel és műszereivel. Műszaki hiányosság feltárása esetén a hatóság munkatársai felhívták arra a jármű üzemeltetőjének figyelmét.

A közlekedési hatóság elsődleges feladata, hogy a közlekedés biztonsága érdekében betartassa a jogszabályokban foglalt előírásokat, emellett kiemelten fontosnak tartja az érintettek tájékoztatását és ismereteinek gyarapítását.

A megfelelő tájékoztatás és információátadás különösen fontos a közlekedési hatóság egyik kiemelten kezelt ellenőrzési célterületén, az átalakított járművek témájában.
A hatóság eddigi tapasztalatai alapján a járműtulajdonosok kevés és téves információkkal rendelkeznek arról, hogy mi számít jármű átalakításnak, mely átalakításokhoz szükséges a hatóság engedélye, milyen közlekedésbiztonsági kockázatot rejtenek, továbbá milyen jogkövetkezmények fűződnek az engedély nélküli jármű átalakításokhoz.
Fontos megjegyezni, hogy a közlekedési hatóság által engedélyezett módon történő jármű átalakítás a közlekedésbiztonsági követelmények teljesülése mellett, érdemben növelheti a jármű piaci értékét is.

Forrás: Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal