Már lehet regisztrálni a Digitális Állampolgár alkalmazásba

2024.08.13. 12:29 | Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal

Hamarosan indul a Digitális Állampolgárság Program (DÁP), amelynek célja, hogy megkönnyítse az állampolgárok életét. Olyan egységes és kiváló felhasználói élményt nyújtó digitális környezetet teremtve, amely leegyszerűsíti az állampolgárok és a kormányzat különböző szervei közötti kommunikációt.  A www.dap.gov.hu oldalon megtalálható minden naprakész információ a DÁP-ról, amelynek indulásáig már csak pár hetet kell várni. Az e-ügyintézést szolgáló applikáció "alapjaiban változtatja meg az állampolgárok elektronikus közigazgatáshoz fűződő viszonyát", egyre egyszerűbben, kényelmesebben és hatékonyabban intézhetik majd ügyeiket.

A Digitális Állampolgár mobilalkalmazás első funkciói

Szeptemberében élesedik a Digitális Állampolgár alkalmazás.

Az első funkciók által az állampolgárok az alkalmazással rendőri igazoltatásnál igazolhatják személyazonosságukat, vagy akár egyetlen gombnyomással igényelhetnek digitális erkölcsi bizonyítványt is.

Az applikáció segítségével a felhasználók megtekinthetik és továbbíthatják alapvető személyes adataikat, valamint a tulajdonukban vagy üzemeltetésükben lévő gépjárműveikét.

Az  alkalmazással a jelenlegi megoldásoknál egyszerűbben és biztonságosabban, felhasználónév és jelszó nélkül, QR-kód beolvasásával lehet majd belépni a magyarorszag.hu-ra, az EESZT-be, az eSZJA-ra és a többi állami szolgáltatásba.

Az applikációban később lehetőség lesz digitális aláírásra is, így az állampolgároknak nem lesz szükségük arra, hogy kinyomtassák, és kézzel írják alá a dokumentumaikat. A minősített DÁP eAláírással létrehozott dokumentum teljes bizonyító erejű, közhiteles magánokiratnak minősül majd, melyet az Európai Unió minden tagállama elfogad.

A funkciók segítségével a Digitális Állampolgár a mobilapplikációban egyszerűen, megújult, korszerű, felhasználóbarát felületen foglalhat majd kormányablak-időpontot a legnépszerűbb ügytípusokra.

 

Hogyan válhatok digitális állampolgárrá?

Ahhoz, hogy valaki digitális állampolgár lehessen, felhasználói profilt kell létrehoznia, ami személyazonosság igazolásához kötött.

  • A személyazonosság igazolására hosszú távon több lehetőség is lesz:
    • Jelenleg is lehetőség van a személyazonosság igazolására a kormányablakokban, személyes megjelenéssel az úgynevezett előregisztráció keretében.
    • Szeptembertől az azonosítás történhet személyes megjelenés nélkül, online, tárolóelemet tartalmazó személyazonosító igazolvánnyal (ismertebb nevén: eSzemélyivel).
    • Jövőre pedig az online videós azonosítás is lehetséges lesz.

 

DÁP-előregisztráció a kormányablakokban

Az előregisztráció lehetősége 2024. május 18-tól nyílt meg a kormányablakokban, és a célja, hogy a személyes ügyintézést preferálók már most, jóval az éles indulás előtt elvégezhessék a személyazonosság igazolását. A kormányablakokban végezhető előregisztráció még nem aktiválja a felhasználói profilt, de a személyazonosítást elvégzi. Az előregisztrációt elvégzőknek a Digitális Állampolgár alkalmazás éles indulásakor már nem lesz szükségük azonosításra.

  • A jelenlegi, személyes megjelenést jelentő előregisztrációhoz magunkkal kell vinni a kormányablakba:
    • Azt a technikai követelményeknek megfelelő mobileszközt, amelyre már telepítve van a Digitális Állampolgár mobilalkalmazás – a követelményekről a dap.gov.hu-n olvashatók további információk.
    • Továbbá egy arcképes azonosító igazolványt: személyazonosító igazolványt, jogosítványt vagy útlevelet.
    • További feltétel, hogy aktív internet is legyen a készüléken.

 

A regisztráció véglegesítése

Az előregisztrált felhasználók aktiválásra – a regisztráció véglegesítésére – felhívó üzenetet fognak a használók kapni. A fejlesztések a tervezett ütemezésben haladnak, így 2024 szeptemberétől elindul a már regisztráltak fokozatos beléptetése a mobilalkalmazásba. Aktiválás után a mobilapplikációban elérhető funkciók azonnal használhatóvá válnak.

 

Az alkalmazás segítségével a jövőben bárhonnan és bármikor, személyes megjelenés nélkül is elintézhetővé válnak majd a legfontosabb teendők.

Forrás: Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal