A munkabalesetek áldozatai előtt hajtott főt a Kormányhivatal

2024.04.30. 14:35 | Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal

A Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal nyílt nappal emlékezett meg a munkabalesetben elhunyt és megrokkant munkavállalókról, az április 26-i tanácskozáson többek között a prevenció fontosságára is felhívták a figyelmet.

A kormányhivatal Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi Ellenőrzési Osztálya a napokban tartott nyílt napot a munkabalesetben elhunyt, valamint megrokkant munkavállalók nemzetközi emléknapja alkalmából, ahol számos munkáltató és szakember jelent meg. Az emléknapon a gépjárműipar, építőipar, élelmiszeripar, egészségügy és a mezőgazdaság foglalkozatói is képviseltették magukat.

Az ünnepélyes megnyitót Dr. Gazdag Judit Renáta osztályvezető asszony tartotta, aki a meggyújtott gyertya mellett az emlékezés jegyében, valamint a munkabalesetben elhunytak és megrokkantak tiszteletére egy perces néma felállásra kérte fel a jelenlévőket. Ezt követően megemlékezett a nemzetközi emléknap eredetéről, történetéről és céljáról. Hangsúlyozta, hogy még mindig számos munkabaleset fordul elő mind az országban, mind a vármegyénkben. Ismertette a legveszélyeztetettebb ágazatokat, így különösen az építőipart és a feldolgozóipart, országos és vármegyei statisztikai adatokkal alátámasztva.

Az osztályvezető felhívta a nyilvánosság figyelmét a prevenció fontosságára és a biztonságos munkavégzés követelményeire, a munkáltatók és a munkavállalók felelősségére. Kiemelt néhány fontos számadatot a hatóság 2023. évi hatósági ellenőrzési eredményeire, intézkedéseire és szankcióira utalva, és utalt egyúttal a kormányhivatal szolgáltató jellegére is (tanácsadás, tájékoztatás).

Ezt követően Dr. Gazdag Judit Renáta röviden ismertette az aktuális jogszabályi változásokat, majd a Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi Ellenőrzési Osztály hatósági ellenőrzéseket végző kormánytisztviselői és az osztályvezető előadásai hangzottak el a munkavédelmi és a foglalkoztatás-felügyeleti témakörben.

A munkavédelem témaköréből a munkavédelmi oktatás és az orvosi vizsgálatok jelentőségéről, valamint a munkavédelmi bírság változásairól, míg a foglalkoztatás-felügyelet területéről a harmadik országbeli állampolgárokra vonatkozó új szabályozásról, valamint a visszaélés bejelentési rendszer szabályairól az új Panasztörvény okán címmel hallhattak részletekbe menő előadásokat a meghívott vendégek.

Minden egyes témához számos, a napi munkát érintő kérdés érkezett, amelyekre a kormánytisztviselők – akár mindennapi példákon keresztül – kimerítő válaszokat nyújtottak. A rendezvényen résztvevő vendégek kiemelték, hogy rendkívül hasznos volt számunkra a nyílt nap. További felmerülő kéréseikkel pedig fordulhatnak a szakterülethez akár e-mail formájában is.

A munkáltatók számos színvonalas szakmai anyaggal távozhattak, amelyeket a GINOP-5.3.7.-VEKOP-17-2017-00001 azonosítószámú „jogszerű foglalkoztatás fejlesztése” elnevezésű kiemelt projekt keretében bocsátott a szakmai felügyeleti szerv a hatóság rendelkezésére foglalkoztatás-felügyeleti és munkavédelmi témakörökben.

Forrás: Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal