Országos tűzgyújtási tilalom lép életbe csütörtöktől

2024.07.10. 15:04 | Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal

Az elmúlt időszak magas átlaghőmérséklete, valamint a csapadékmentes időjárás hatására országos tűzgyújtási tilalmat rendeltek el 2024. július 11-től, csütörtöktől.

Az ország egész területén a kánikula következtében minden fás, száraz növényekkel borított területen megnőtt a tűz kialakulásának kockázata. Az aszályos körülmények és az extrém száraz biomassza miatt akár már egy kisebb szél is gyors tűzterjedést eredményezhet, a felszíni tüzek pedig könnyen 15-30 méteres lángmagasságú koronatűzzé fejlődhetnek.

A fokozott tűzkockázatot mérlegelve, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának (BM OKF) egyetértésével, 2024. július 11-től (csütörtök) 00:00 órától Magyarország egész területén elrendeli a tűzgyújtási tilalmat.

Az elkövetkező időszakban az előrejelzések alapján nagyon magas napi átlaghőmérséklet és napsütéses óraszám várható.

A tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében, ideértve a térképen jelölt területeken található tűzrakó helyeket, a vasút és közút menti fásításokat, valamint a parlag- és gazégetést is.

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról az erdotuz.hu vagy a www.katasztrofavedelem.hu honlapján elhelyezett térképen tájékozódhatnak.

Forrás: Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal