Sikeres volt a „JÖVŐD A TÉT!” 2023 Pályaválasztási Kiállítás rendezvénysorozat

2023.11.17. 13:38 | Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal

A kiállítás látogatottsága az eddigi évekhez hasonlóan idén is magas volt. Kecskeméten, Baján és Kalocsán összesen több mint 7000 fő látogatott el a karrierexpóra.

A „JÖVŐD A TÉT!” Pályaválasztási Kiállítás kapcsán október hónapban az általános iskolák 7-8. osztályos tanulói kerültek fókuszba a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal által szervezett rendezvénysorozaton.

A kiállításokon elsősorban a térség középfokú intézményei mutatkoztak be a pályaválasztás előtt álló fiataloknak, akik emellett tájékozódhattak továbbtanulási lehetőségekről, felnőtt képző intézmények ajánlatairól, élő szakmabemutatókat tekinthetnek meg, szimulátorokon szakmákat próbálhatnak ki, valamint pályaorientációs munkatársak segítségével pályaválasztási tanácsot kérhettek.

A programok között a gyerekek nagy örömére volt, rendőr, tűzoltó, honvédségi, emelőkosaras gépkocsi szabadtéri járműbemutató, mezőgazdasági gépbemutató, a színpadon pedig Színpadon a kiállító tanintézményeknek volt lehetőségük bemutatkozni.

A helyszínen lehetőség volt megismerkedni különböző szakmacsoportokkal, pl. gépi forgácsoló, lakástextil készítő, finommechanikai műszerész, gépjármű mechatronikus, szerszámkészítő, járműkarosszéria előkészítő felületbevonó, mechatronikus karbantartó bútorasztalos, bútoripari technikus, gyakorló ápoló, ápoló, gyakorló csecsemőápoló, gyakorló gyógyszertári asszisztens, kárpitos, karosszéria lakatos, járműfényező, területekkel.

A tanintézmények egy erre a célra létrehozott online felületen tudtak regisztrálni a kiállításra, valamint jelezni az utaztatási igényeiket a kiállítás helyszínére. A távolabb eső településekről több mint 2000 kisdiák beutaztatását biztosította a kormányhivatal a helyszínekre, ezzel elősegítve, hogy minél szélesebb körben elérhető legyen a rendezvény.

Az elmúlt években megszokott színvonalas, tartalmas megjelenéssel képviseltették magukat a kiállítók mind az egyes szakmacsoportokban, mind a közszolgálati szakmák tekintetében.

A három helyszínen (Kalocsa, Kecskemét és Baja) közel 140 kiállító nyújtott lehetőséget a fiataloknak eligazodni a továbbtanulás útvesztőjében. A szakképző centrumok hatékony működésének köszönhetően, valamint a szakképzési rendszer átalakulásával egyre nagyobb az érdeklődés a kiállító tanintézmények részéről.

Minden helyszínen a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Szolgálata Pályaorientációs és EURÓPA szigettel is várták a látogatókat. Az EURÓPA Sziget szolgáltatásai között találhatóak az EURES és az Europe Direct Információs Pont, amely szervezetek információt nyújtanak úgy a fiatalok külföldi tanulási lehetőségeiről, mint az önkéntes munkalehetőségekről és csereprogramokról.

A szervezők díjazták a legszebb és kreatívabb kiállítókat, szempontok között szerepelt, hogy a standok mennyire voltak interaktívak, a látogatók számára.

 "Legszebb Kiállítói Stand" díj nyertese:

Kecskeméti Kiállításon

  • Déli ASzC Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum
  • Kecskeméti SZC Szentgyörgyi Albert Egészségügyi Technikum

Kalocsai Kiállításon

  • Bajai SZC. Kossuth Zsuzsanna Technikum

Bajai Kiállításon

  • Bajai SZC. Jelky András Technikum és Szakképző Iskola

A kecskeméti helyszínen, a Messzi István Sportcsarnokban két napon keresztül volt lehetőség ismerkedni és tájékozódni a továbbtanulás világában. A pénteki napon jellemzően iskolai csoportok, osztályok látogattak el a kiállításra, szombaton azonban családok, szülők gyermekeikkel nyerhettek bepillantást a szakmák világába, tájékozódhattak a lehetőségekről.

A Pályaválasztási Kiállítást idén 20. alkalommal rendezte meg a kormányhivatal, hogy segítse a pályaválasztás előtt álló fiatalokat – egyéni igényeik figyelembevételével – a megfelelő pálya, szakma kiválasztásában a lehető legszélesebb információnyújtás révén.

Forrás: Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal